toediening antitumorale medicatie

ABVD

Je arts heeft je ABVD voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Dit product wordt onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op sneldelende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken (bv. Haarcellen, slijmvliescellen, beenmergcellen), ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.

Praktisch

  • Toedieningswijze: Intraveneus (IV)
  • Interval: 1x/4 weken
  • Eén behandeling (= één cyclus) van een ABVD kuur bestaat uit één toediening van de chemotherapie op dag 1 en één op dag 15 als de bloedresultaten goed zijn.
  • Frequent wordt er gekozen om dit product via een chirurgisch geplaatste poortkatheter toe te dienen.
  • Bij chemotherapie worden er schadelijke producten via urine, stoelgang en andere lichaamsvochten afgescheiden. Dit kan tot 7 dagen na de behandeling. Gedurende die periode neemt je best voorzorgen in acht om accidentele contaminatie van andere personen te vermijden. Zo kan je best al zittend plassen en nadien met gesloten deksel 2x doorspoelen.

 

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 2-14

Dag 15

Dag 16-28

Wijze van toediening

Doxorubicine

Adriamycine

x

 

x

 

IV snellopend

Bleomycine

 

x

 

x

 

IV over 1uur

Vinblastine

 

x

 

x

 

IV snellopend

Dacarbazine

 

x

 

x

 

IV over 1uur

 

Co-medicatie

Merknaam

Frequentie per dag

Tijdstip

Deze medicatie heeft als doel :

 

 

 

 

 

 

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met jouw kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling:

Bijwerking ter hoogte van het beenmerg

  • Je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort kan krijgen aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.

    • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid en kortademigheid.
    • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op je afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts is meestal een symptoom van een infectie. Door een verminderde weerstand kunnen infecties (blaas, luchtwegen, maag, darm,…) voorkomen. Koorts of rillen zijn tekenen die steeds gemeld moeten worden aan je behandelende arts en zijn een reden voor een spoedopname.
    • Een tekort aan bloedplaatjes treedt soms op. Bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,…).  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie (bloedverdunners, aspirine, ontstekingsremmers) moet steeds besproken worden met je behandelende arts. Neusbloedingen kunnen optreden. Als je het bloeden niet gestopt krijgt (door te knijpen vlak onder het neusbeen), kun je best je arts contacteren. Begin niet zelf met andere maatregelen zoals bijvoorbeeld bloedstelpende watten.

Bijwerkingen ter hoogte van maagdarmstelsel

  • Je behandeling kan inwerken op de cellen van je maagdarmstelsel, je kan last krijgen van diarree.
  • Je behandeling kan een impact hebben op de beweeglijkheid en werking van je maagdarmstelsel, dit kan constipatie veroorzaken.

Misselijkheid en braken

  • Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken. Bij sommige patiënten kan de misselijkheid of braken van psychologische aard zijn. Een prikkeling van het braakcentrum in de hersenen kan eveneens deze klachten uitlokken.

Bijwerkingen op de huid, haar, nagels en slijmvlies

  • Je behandeling kan haarverlies veroorzaken. Sommige producten werken in op je haarfollikels en zullen het haar beschadigen. Kan van haarverdunning tot volledig haarverlies gaan.
  • Het mondslijmvlies kan beschadigd worden door je therapie.  Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, zweertjes en pijn. Dit noemen we stomatitis of mucositis. Stomatitis kan leiden tot problemen met eten en drinken.
  • Sommige behandelingen tasten het mondslijmvlies en/of speekselklieren aan en kunnen een droge mond veroorzaken. Deze droogte kan een impact hebben op je voedingspatroon en/of slikproblemen veroorzaken.
  • Bepaalde producten kunnen de smaak of reuk aantasten. Een verminderde eetlust en vermagering zijn mogelijke gevolgen.

Bijwerkingen ter hoogte van urinewegen

  • Voldoende vochtinname is belangrijk voor de werking van je nieren. De nieren zijn een belangrijke schakel bij de verwijdering van bepaalde afbraak- en afvalstoffen tgv je behandeling.

Bijwerking ter hoogte van hart- en bloedvatenstelsel

  • Wanneer de totale dosis doxorubicine gegeven aan een patiënt een bepaalde waarde overschrijdt, stijgt het risico op hartverzwakking. Echter bij een normale dosering wordt deze kritische drempel niet bereikt. Bij oudere patiënten of bij patiënten met belangrijk hart- en vaatlijden is een grondige evaluatie van de hartfunctie voor de start van de chemotherapie aangewezen.

Bijwerkingen ter hoogte het neurologische stelsel

  • Tintelingen (neuropathie) kunnen zich voordoen naarmate je behandeling vordert. Deze tintelingen (of voosheid) komen meestal voor ter hoogte van de vingertoppen en tenen. Dit kan hinderlijk zijn bij het uitvoeren van fijne bewegingen en stappen.

Bijwerkingen ter hoogte van het voortplantingsstelsel

  • Tijdens de chemotherapie worden de menstruaties onregelmatig of blijven deze volledig uit. Dit kan definitief zijn.
  • Zwangerschap wordt afgeraden. Je behandeling kan schade veroorzaken aan de ongeboren vrucht.

Bijwerkingen ter hoogte van het ademhalingsstelsel

  • Een zeer zeldzaam voorkomende, ernstige bijwerking van bleomycine is een vorm van longirritatie, genaamd interstitiële longontsteking of fibrose. Als je symptomen ontwikkelt, zoals moeilijkheden met ademhalen of een snelle ademhaling, al dan niet geassocieerd met hoest of koorts, neem dan onmiddellijk contact op met je arts. Vooral bij patiënten boven de 70 jaar en actieve rokers is het risico verhoogd. Er wordt aangeraden om bij een narcose de zuurstofconcentratie tijdens de beademing te verlagen. Je krijgt hiervoor een kaartje mee waarop deze informatie vermeld staat en die je best bij je identiteitsgegevens en bloedgroepkaart bewaart. Als je als hobby het duiken of parachutespringen beoefent, bespreek je dit best met je arts. Professioneel advies is hier noodzakelijk!

Vermoeidheid

  • Vermoeidheid kan optreden. De oorzaken van deze vermoeidheid kunnen zeer uiteenlopend zijn. De werking van de geneesmiddelen, de afbraak van kankercellen, bloedarmoede, voedingsstatus, emotionele status kunnen allen een impact hebben op het al of niet ontstaan van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

Varia

  • De normale wondgenezing kan verstoord worden. Heelkundige ingrepen zijn daarom af te raden tijdens je behandeling. Bespreek dit steeds eerst met je behandelende arts. Ook eventuele wondjes worden best besproken met je arts zodat een gepaste verzorging kan voorgesteld worden.
  • Chemotherapie zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt aan de zon. Bescherm jezelf voldoende door goede protectie (zonnecrème, sunblock) en vermijd de warme middagzon.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.