chemotherapie

EC

Je arts heeft je EC voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Dit behandelschema bestaat uit twee verschillende celremmende geneesmiddelen (cytostatica), namelijk epirubicine en cyclofosfamide.

Epirubicine en cyclofosfamide worden onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op sneldelende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken, ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.

Praktisch

  • Intraveneuze toediening (via infuustherapie)
  • Beide producten worden via snellopend infuus toegediend. Er dient wel een wachttijd in acht genomen te worden tussen inname van de premedicatie (Akynzeo) en de eigenlijke therapie.
  • 2-wekelijks
  • Aangezien epirubicine zeer irriterend is voor de kleinere aders van de armen, wordt doorgaans voorgesteld een poortkatheter (of ander implanteerbaar systeem) te plaatsen.
  • Bij chemotherapie worden er schadelijke producten via urine, stoelgang en andere lichaamsvochten afgescheiden. Dit kan tot 7 dagen na de behandeling. Gedurende die periode neem je best voorzorgen in acht om accidentele contaminatie van andere personen te vermijden. Zo kan je  best al zittend plassen en nadien met gesloten deksel 2x doorspoelen.

 

Naam

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Wijze van toediening

Akynzeo (pre-medicatie)

X

 

 

Oraal (1u voor de therapie)

Solu-Medrol (pre-medicatie)

x

 

 

 

4-epirubicine

X

 

 

Intra-veneus (snellopend)

Cyclofosfamide

x

 

 

Intra-veneus (15 minuten)

Lonquex

 

x

 

Sub-cutane inspuiting (onderhuids)

Dexamethasone 4mg

 

x

x

Oraal

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met je kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling

Je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort krijgt aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.

  • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid.
  • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op je afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts dient daarom steeds opgevolgd te worden door je huisarts of behandelende arts.
  • Een tekort aan bloedplaatjes treedt eerder zelden op. Bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,…).  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie moet steeds besproken worden met je behandelende arts.

Je behandeling veroorzaakt haarverlies. Doorgaans begint dit na een 2-tal weken.

Het mondslijmvlies kan beschadigd worden door je therapie.  Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, zweertjes en pijn. Dit noemen we stomatitis of mucositis. Stomatitis kan leiden tot problemen met eten en drinken.

Bij oudere patiënten of bij gekende hartpatiënten is een grondige evaluatie van de hartfunctie voor de start van de chemotherapie aangewezen.

Je behandeling kan belangrijke misselijkheid en/of braken veroorzaken. Je krijgt hiervoor preventieve medicatie.

Vermoeidheid kan optreden. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

Chemotherapie zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt aan de zon. Bescherm jezelf voldoende door goede protectie (zonnecrème, sunblock) en vermijd de warme middagzon.

Tijdens de chemotherapie worden de menstruaties onregelmatig of blijven deze volledig uit. Dit kan definitief zijn.

Zwangerschap wordt afgeraden. Je behandeling kan schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Borstvoeding wordt ook afgeraden.

Voor mannen met borstkanker: Chemotherapie kan schade aan spermacellen toebrengen. Een adequate anticonceptie tot 1 jaar na de chemotherapie is daarom aangewezen. Je dient gebruik te maken van een goede bescherming, zoals een condoom, zodat een zwangerschap bij je partner wordt vermeden.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.