chemotherapie

Nivolumab

Je arts heeft je nivolumab voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Deze behandeling wordt onderverdeeld bij de immunotherapie. Je immuunsysteem wordt gemanipuleerd of versterkt om vreemde cellen te herkennen en te vernietigen. Deze therapie is meer doelgericht dan de klassieke chemotherapie en zal bijgevolg minder of andere bijwerkingen veroorzaken.

Bepaalde vreemde of kwaadaardige cellen, zoals kankercellen, kunnen zich binden met T-cellen waardoor deze hun werking verliezen. Deze T-cellen (soort witte bloedcel) staan immers in voor de vernietiging van kwaadaardige cellen. Nivolumab bindt aan de PD-1 receptor van de T-cel. Hierdoor kunnen de kankercellen zich niet meer aan de T-cellen binden waardoor de T-cellen niet meer geremd kunnen worden. Het immuunsysteem wordt bijgevolg niet uitgeschakeld en is dus in staat om de kankercellen opnieuw aan te vallen.

Praktisch

  • Intraveneus (via infuustherapie)
  • 30 minuten inlooptijd
  • 2-wekelijks of 4-wekelijks afhankelijk van de indicatie

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Wijze van toediening

Nivolumab

Opdivo

x

Intraveneus,

  • 2-wekelijkse toediening: 30minuten inlooptijd
  • 4-wekelijkse toediening: 60minuten inlooptijd

 

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met je kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling

Nivolumab kan een ontstekingsreactie veroorzaken ter hoogte van de bovenste luchtwegen. Je kan 1 of meerdere klachten ervaren zoals: prikkeling in de keel, hoest, benauwdheid, piepende ademhaling, kortademigheid of koorts.

Deze behandeling kan mogelijk diarree veroorzaken. Slijm of bloed in de stoelgang kunnen voorkomen.

Buikpijn, zoals krampen kunnen zich voordoen

Misselijkheid kan optreden

Nivolumab kan de leverfunctie verstoren en uitzonderlijk leiden tot een ontsteking van de lever (hepatitis). Die reactie zal vooral merkbaar zijn in je bloedresultaten waarbij de leverwaarden kunnen gestoord zijn. Volgende klachten kunnen zich ook presenteren ten gevolge van een leveraantasting: moeheid, pijn in de bovenbuik, gele verkleuring van het oogwit of de huid.

Nivolumab kan de nierfunctie verstoren Deze bijwerking is eerder zeldzaam, maar je kan mogelijk volgende symptomen vertonen: minder plassen, donkere urine, benauwdheid, onderhuidse vochtopstapeling (oedeem)

Deze behandeling kan huidirritiatie veroorzaken. De huiduitslag kan zich presenteren als: droge/ schilferige huid, puistjes, rash (rode puntjes), roodheid, veranderingen van de huidkleur

Hormoonproducerende organen zoals de bijnieren, schildklier en hypofyse kunnen aangetast worden. Klachten kunnen zijn: concentratieproblemen, moeheid, spierzwakte, spier- en/of gewrichtspijn, gewichtsveranderingen, hoofdpijn, stemmingswisselingen, verminderd libido, slecht slapen, visusstoornissen,…

Gewichtsverlies kan een gevolg zijn van je behandeling

Spierpijn of spierstijfheid kan optreden ten gevolge van de toediening.

De behandeling met Nivolumab kan aanleiding geven tot koorts en gaat eventueel gepaard gaan met een grieperig gevoel.

Vermoeidheid kan optreden. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.