chemotherapie

Rituximab

Je arts heeft je Rituximab voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Dit type behandeling werkt in op je eigen immuunsysteem. Je immuunsysteem wordt gemanipuleerd of versterkt om vreemde cellen te herkennen en te vernietigen.

Praktisch

  • Toedieningswijze: Intraveneus (IV) of subcutaan (SC)
  • Toedieningsduur: afhankelijk van toedieningswijze en hoeveelste toediening
  • Interval: 1x/3 weken, 1x/week gedurende 4 weken of twee maandelijks als onderhoudsbehandeling
  • Rituximab wordt de eerste keer volgens een traag opklimschema toegediend omwille van een mogelijke allergische reactie. Hierbij wordt om de 30 minuten de snelheid van het infuus verhoogd.
  • Bij patiënten met een lymfoom of CLL kan Rituximab vanaf cyclus 2 worden toegediend via een SC (onderhuidse) inspuiting. De kans op allergische reacties en de inlooptijd worden in dit geval sterk gereduceerd.

 

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Wijze van toediening

Rituximab

Mabthera

x

 

 

 

IV / SC

 

 

Co-medicatie

Merknaam

Frequentie per dag

Tijdstip

Deze medicatie heeft als doel :

 

 

 

 

Medicatie tegen overgevoeligheid-reacties

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met jouw kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling:

  • Overgevoeligheidsreacties 

    • Deze behandeling kan acute overgevoeligheidsreacties veroorzaken tijdens de toediening. Een allergische reactie kan zich kenmerken zich door het optreden van huiduitslag (eventueel over heel het lichaam), roodheid van het gelaat, gezwollen tong, sliklast, een gevoel van benauwdheid, lage bloeddruk, snelle hartslag, koorts of rillingen. Het is belangrijk dergelijke gewaarwordingen onmiddellijk te melden aan de verpleegkundige of arts. Ter voorbereiding wordt er steeds pre-medicatie voorzien (bijvoorbeeld: cortisone, anti-allergische medicatie,…)
  • Mindere werking van vaccinatie door afname van antistofproductie.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

 

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.