Gynaecologie: Onderzoek en diagnose

Campus Sint-Augustinus - Route 12

Campus Sint-Vincentius - Route 73

Campus Sint-Jozef - Gelijkvloers

Welke onderzoeken voeren we uit?

Voor onderzoeken en diagnoses hanteren wij binnen onze dienst de meest moderne onderzoekstechnieken en werken hiervoor ook nauw samen met andere medische diensten omwille van hun expertise binnen specifieke specialisaties. Zo bieden we onder meer:

Transvaginale echografie

Een echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven, de zogenaamde ultrageluiden die zich kunnen verplaatsen in het lichaam, maar weerkaatst worden op de overgang van zachte structuren naar hardere, de echo’s. Deze ultrageluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat ze voor de mens niet hoorbaar zijn. Dit onderzoek is normaal pijnloos en volstrekt onschadelijk en daarom bijzonder geschikt voor kinderen of zwangere patiënten omdat er geen gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling. Bij een transvaginale echografie wordt de grootte van de baarmoeder en de dikte van het baarmoederslijmvlies ingeschat en kan meestal ook een beoordeling gemaakt worden van de eierstokken.

Teaser afbeelding echografie

MRI-scan

MRI is een beeldvormingsmethode om doorsneefoto’s te maken van het menselijk lichaam in elke gewenste richting. Bij het onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen, maar van een sterke magneet in een grote brede ring waarin korte onschadelijke radiogolven worden uitgestuurd, die in het lichaam bepaalde signalen opwekken. Deze worden door antennes rond het te onderzoeken lichaamsdeel opgevangen en worden verwerkt tot beelden.

CT-scan

Een CT-onderzoek is een radiologisch onderzoek waarbij delen van het lichaam in beeld worden gebracht door middel van een CT-scanner. Een CT-scanner, soms ook wel "CAT-scanner", "CT" of gewoon "scanner" genoemd, bestaat uit 2 delen: een horizontale tafel en een grote ring. Tijdens een CT-onderzoek wordt de patiënt op deze tafel gepositioneerd en zal samen met deze tafel door de ring schuiven. In deze grote ring zitten de zenders van de röntgenstralen en aan de andere kant zitten de ontvangers. Dit geheel draait rond de patiënt terwijl de patiënt door de CT schuift. Al die gemeten informatie wordt vervolgens door de computer omgezet in verschillende doorsnedes van het gescande lichaamsdeel. Om het contrast tussen de verschillende weefsels te vergroten wordt er vaak een jodiumhoudend contrastmiddel toegediend.

Biopsie

Bij een biopsie wordt eer een klein stukje weefsel uit het lichaam gehaald om verder te kunnen onderzoeken. Op deze manier kan men nagaan of bv. bepaalde gezwellen al of niet kwaadaardig zijn.