Welke zorg of behandelingen bieden we aan?

Frequente gynaecologische Ingrepen/operaties

Zodra de nodige onderzoeken zijn gebeurd en de diagnose is gesteld, tekent uw arts het voor u meest geschikte traject uit.  Soms kan een operatieve ingreep nodig zijn.

 • Chirurgische behandeling van urineverlies
  De meest voorkomende vorm van urineverlies is "stress incontinentie". De oorzaak van dit type incontinentie is een zwakke sluitspier die de spanning of druk in de blaas niet meer de baas kan op het ogenblik dat deze plots verhoogt omdat men bijvoorbeeld niest, of hoest of een gewicht optilt. Het woord ‘stress’ duidt dus niet op zenuwachtigheid, maar op inspanning of druk.
  Een urethra suspensie is een behandelingswijze waarbij er chirurgisch via de vagina een bandje wordt aangebracht dat de urinebuis ondersteunt. Dit gebeurt via dag opname en kan onder epidurale verdoving geplaatst worden.

 • Baarmoederhalsconisatie of lus excisie
  Het doel is om via een conus het afwijkend weefsel uit de baarmoederhals te verwijderen zodat dit kan onderzocht worden door een  patholoog. Met behulp van een colposcoop en een lus vormig schroeidraadje wordt het weefsel verwijderd. Dit gebeurt zowel onder plaatselijke als algemene verdoving waardoor u weinig of geen ongemak zal ondervinden.

 • Diagnostische laparoscopie
  Deze kijkoperatie maakt een nauwkeurig onderzoek van de baarmoeder, eileiders en eierstokken mogelijk. Via een kleine snede van ongeveer één centimeter in de buikwand wordt een kijkbuis met camera ingebracht. Via een andere kleine snede kan men indien nodig instrumenten inbrengen waarmee geopereerd kan worden.

 • Operatieve hysteroscopie
  Er wordt een hysteroscoop (dunne kijkbuis met camera) ingebracht via de vagina en de baarmoederhals tot in de baarmoederholte. Gedurende de ingreep wordt de baarmoederholte open gehouden door ze te vullen met vloeistof. Dit geeft de mogelijkheid om de binnenkant van de baarmoeder te bekijken. Bij afwijkingen, zoals een poliep – myoom of verdikt baarmoederslijmvlies kan met instrumenten inbrengen om dit te verwijderen. De ingreep gebeurt via dag opname onder algemene verdoving.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Operatieve laparoscopie
  Bij deze kijkoperatie wordt via een kleine snede van ongeveer één centimeter in de buikwand een kijkbuis met camera ingebracht. Via deze weg kan men de organen van de onderbuik goed bereiken. Via een andere snede kunnen instrumenten ingebracht worden waarmee geopereerd kan worden. Het gaat hier dan om bv. vergroeiingen, cysten, fibromen (vleesboom) …
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Curettage
  Een curettage dient om overgebleven weefsel van een miskraam uit de baarmoeder te verwijderen.
  Het gaat hier om een kleine ingreep die zeer vaak toegepast wordt.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Hysterectomie
  Een hysterectomie is een operatieve verwijdering van de baarmoeder. Afhankelijk van de reden van de operatie, wat men vaststelt tijdens de operatie en uw leeftijd kunnen ook de eileiders ende eierstokken verwijderd worden. De operatie kan gebeuren via de vagina, via een laparoscopie of via de onderbuik. Uw arts zal samen met u de keuze bespreken.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Prolaps- of verzakkingschirurgie
  Na de menopauze krijgen veel vrouwen te maken met een verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm, ook prolaps genoemd. Vaak is dit een klacht die lang genegeerd wordt . kinesitherapie met bekkenbodem spier oefeningen kan een oplossing bieden, maar vaak moet men hiervoor een ingreep ondergaan waarbij.
  De organen worden terug in hun juiste positie gebracht en indien nodig wordt ook de sluitspier van de blaas ondersteund. De noodzaak hiervan wordt vooraf onderzocht via een uroflowmetrie.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Myoomresectie
  Een myoom is een goedaardig gezwel in de baarmoederwand waarvan de groei bevorderd  wordt door het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Synoniemen voor een myoom zijn "fibroom", "fibromyoom" en "vleesboom". Vaak zorgt een myoom voor overmatig bloedverlies bij de menstruatie.
  Wanneer u klachten hebt door het myoom of wanneer deze te snel groeit, moet deze behandeld worden met medicatie of door een operatie. Deze operatie wordt een myoomresectie genoemd .

Meer informatie?

Uitgebreider informatie over de dienst, onderzoeken of contactgegevens vindt u in folders of brochures die verkrijgbaar zijn bij de balies van de dienst gynaecologie - verloskunde.

Een aantal folders kunt u ook online lezen. Kijk daarvoor onderaan de pagina of in het overzicht van alle folders van GZA Ziekenhuizen