Met wie werken we samen?

Samenwerking met de afdeling Oncologische Research

Het laboratorium biedt ondersteuning aan diverse wetenschappelijke projecten binnen GZA Ziekenhuizen. De pathologen-anatomen leveren een actieve bijdrage bij zowel het patiëntgebonden wetenschappelijk onderzoek dat verricht wordt in de "Clinical Trials Oncology Unit" (CTO) als het meer basiswetenschappelijk onderzoek dat verricht wordt in de "Translational Cancer Research Unit" (TCRU). Bovendien werkt het laboratorium samen met TCRU aan het uitbouwen van een "biobank", een verzameling van medische gegevens en lichaamsmateriaal van individuen. Hiertoe wordt in het laboratorium weefsel van patiënten verzameld speciaal voor wetenschappelijk onderzoek. Belangrijk hierbij is dat het weefsel is overgebleven na diagnose (zogenaamd "restmateriaal") en dat de privacy van de patiënten wordt geregeld. Onderzoek op basis van biobanken kan meer inzicht geven in de oorzaken van een ziekte.

Samenwerking met andere ziekenhuizen of onderzoeksorganisaties

Voor een aantal onderzoeken die niet in het laboratorium kunnen verricht worden, wordt samengewerkt met laboratoria in andere ziekenhuizen. Ook indien bijkomend advies van een expert vereist is, kan het materiaal van een patiënt worden doorgestuurd naar een laboratorium in een ander ziekenhuis. De toestemming om medische informatie en familiehistorie van een patiënt bekend te maken aan relevante beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg, als verwijzing nodig is, wordt in de GZA Ziekenhuizen geregeld via de onthaalbrochure voor patiënten.

Een overzicht van laboratoria waarmee het laboratorium voor pathologische anatomie samenwerkt, vindt u hier.

Om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op hun werkterrein, zijn de pathologen-anatomen verbonden aan volgende organisaties:

 

  • Belgische Vereniging voor Pathologie (BVP)
  • Belgische Werkgroep voor Borstpathologie (BWGBP)
  • Forpath
  • Belgische Vereniging voor Studie van Kanker (BVSK)
  • British Division of the International Academy of Pathology (BDIAP)
  • British Association of Gynaecological Pathologists (BAGP)
  • United States and Canadian Academy of Pathology (USCAP)