Onderzoek & diagnose

De diagnose wordt gesteld aan de hand van een breed scala van de meest moderne onderzoekstechnieken die in ons ziekenhuis of op onze dienst ter onzer beschikking zijn.

Dikwijls is de patiënt doorverwezen door een andere specialist arts of tandarts. De diagnose werd dan reeds gesteld en de radiografieën meegegeven. Bijkomende onderzoeken zijn in vele gevallen wel noodzakelijk.

 • OPG (orthopantomogram)
  Een orthopantomogram of OPG is een röntgenfoto van de volledige kaak (dus ook de kaakgewrichten) waarop ook alle tanden te zien zijn.

 • TELE (teleradiografie)
  Dit is een radiologisch onderzoek waarbij röntgenfoto’s worden genomen van het aangezicht vanuit vooraanzicht en zijaanzicht.

 • CT-scan
  Een CT-onderzoek is een radiologisch onderzoek waarbij delen van het lichaam in beeld worden gebracht door middel van een CT-scanner. Een CT-scanner, soms ook wel "CAT-scanner", "CT" of gewoon "scanner" genoemd, bestaat uit 2 delen: een horizontale tafel en een grote ring.
  Tijdens een CT-onderzoek wordt de patiënt op deze tafel gepositioneerd en zal samen met deze tafel door de ring schuiven. In deze grote ring zitten de zenders van de röntgenstralen en aan de andere kant zitten de ontvangers. Dit geheel draait rond de patiënt terwijl de patiënt door de CT schuift.
  Al die gemeten informatie wordt vervolgens door de computer omgezet in verschillende doorsnedes van het gescande lichaamsdeel. Om het contrast tussen de verschillende weefsels te vergroten wordt er vaak een jodiumhoudend contrastmiddel toegediend.

 • Cone beam CT-scan
  Een Cone Beam CT-scan werkt volgens hetzelfde principe  als een klassieke CT-scan. Het grote verschil ligt daarin dat men met een Cone Beam CT-scan driedimensionale beelden kan maken van het lichaam. De patiënt kan met deze methode zittend onderzocht worden. De stralingsdosis is bij dit onderzoek ook veel lager dan bij een klassieke CT-scan.

 • MRI-scan
  MRI (of NMR/KST) is een beeldvormingsmethode om doorsneefoto’s te maken van het menselijk lichaam in elke gewenste richting. Bij het onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen, maar van een sterke magneet in een grote brede ring  waarin korte onschadelijke radiogolven worden uitgestuurd, die in het lichaam bepaalde signalen opwekken. Deze worden door antennes rond het te onderzoeken lichaamsdeel opgevangen en worden verwerkt tot beelden.