Muco-referentiecentrum

Al enkele jaren is er een nauw samenwerkingsverband met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. Hieruit ontstond het mucoreferentiecentrum Antwerpen.

Patiënten met mucoviscidose worden al jarenlang verzorgd op GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. Deze traditie ontstond door het voormalig engagement van dr. Lutgart Van Schil op de afdeling longziekten. Het toenmalige Sint-Vincentiusziekenhuis werd door de overheid benoemd tot mucoviscidosereferentiecentrum.

De jongste jaren is een nauw samenwerkingsverband ontstaan met het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, wat leidde tot de oprichting van het mucoreferentiecentrum Antwerpen op campus UZA en campus Sint-Vincentius.

Volwassen patiënten worden bij voorkeur behandeld op de afdeling longziekten van campus Sint-Vincentius, baby’s en kinderen worden behandeld op de afdeling pediatrie van het UZA. Om de overgang van kinder- naar volwassenenzorg vlot te laten verlopen, bestaat er een transitiepolikliniek.

Om de goede samenwerking te bevorderen en de patiëntenzorg te optimaliseren stelde het centrum wederzijdse consulenten aan.

Professor dr. Stijn Verhulst (pediatrie) van het UZA is benoemd als consulent in GZA Ziekenhuizen en dr. Vicky Nowé (longziekten) van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius werd aangesteld als consulent in het UZA.

Beide mucoteams werken vanuit één visie in een uniform beleid en treden ook tegenover patiënten en hun families als één team naar voren. Door toenemend inzicht in de pathofysiologie van mucoviscidose en door verbeterde behandelingen en longtransplantatie neemt het aantal patiënten met een mildere vorm van de aandoening toe. Bovendien verbeteren levenskwaliteit en levensduur significant.