Onderzoek & diagnose

Voor onderzoeken en diagnoses op terrein van  neurologische aandoeningen mag u binnen ons centrum  rekenen op betrouwbare, moderne onderzoekstechnieken.

Zo maken wij onder meer gebruik van:

 • EEG(elektro-encefalogram)
  Een EEG (elektro-encefalogram) is een onderzoek waarbij een opname wordt gemaakt van variaties in de elektrische activiteit van de hersenen op verschillende regionen van het hoofd. Deze elektrische activiteit wordt gegenereerd door de zenuwcellen in de hersenen. Het onderzoek is pijnloos en bestaat uit het plaatsen van verschillende elektroden over de gehele schedel. Dan wordt een opname gemaakt gedurende een 10 à 15 minuten. Tijdens de opname zal gevraagd worden de ogen af en toe te openen. Er zal een hyperventilatieproef uitgevoerd worden gedurende verschillende minuten om op die manier bepaalde mogelijke afwijkingen uit te lokken. Als laatste zal ook een stimulatie met lichtflitsen worden verricht.

 • Geëvoceerde potentialen
  Bij dit onderzoek worden verschillende zenuwbanen onderzocht: die van de oogzenuw (VEP), die van de gehoors-/evenwichtszenuw (BAEP) en de gevoelsbaan (SSEP). Het  respectievelijk zintuig wordt gestimuleerd terwijl er hersensignalen (potentialen) met elektrodes op de hoofdhuid worden gemeten. Met deze onderzoeken wordt nagegaan of de functie in deze zenuwbanen verminderd is.

 • EMG (elektromyografie)Een EMG (elektromyografie) bestaat uit 2 onderzoeken. In het eerste deel worden zenuwen gestimuleerd met elektrische schokjes en de hierdoor bekomen antwoorden gemeten. Dit geeft een idee van de functie en de geleiding van die zenuw. In het tweede deel wordt met een naaldje de activiteit in spieren gemeten, zowel in rusttoestand als bij aanspannen van die spier. Het patroon van die activiteit kan veranderen bij aantasting van zenuwen of van de spier zelf.

 • Slaaponderzoek
  Bij een slaaponderzoek of polysomnografie, slaapt de patiënt een nacht in het ziekenhuis en wordt de hoeveelheid en soort slaap gemeten, maar ook het ademhalings- en hartritme, zuurstofconcentratie, snurkgeluiden en bewegingen van romp en benen. Hiermee kunnen ademhalingsgerelateerde slaapstoornissen, zoals bv. een slaapapneusyndroom of snurken worden gedetecteerd.

 • Neuropsychologisch onderzoek
  Neuropsychologisch onderzoek: hierbij test een neuropsycholoog uitgebreid het geheugen, de aandacht en andere mentale functies. Dit kan een hulpmiddel zijn om bv. milde geheugenklachten te onderscheiden van een beginnende ziekte van Alzheimer of om bv. aandachtsproblemen op te sporen.

Meer informatie?

Uitgebreider informatie over de dienst, onderzoeken of contactgegevens vindt u in folders of brochures die verkrijgbaar zijn bij de balies van de dienst neurologie.

Een aantal folders kunt u ook online lezen. Kijk daarvoor onderaan de pagina of in het overzicht van alle folders van GZA Ziekenhuizen