Waarmee kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht met al uw problemen van het zien (slecht zicht, wazig, dubbel, vervormd ...) en al uw problemen van het oog (ongevallen, pijn, rode ogen ... ) en oogleden. Een preventief onderzoek is nuttig bij volwassenen rond 40-45 jaar.

Na een grondig onderzoek - waarbij we de meeste moderne technologie ter beschikking hebben -  kunnen we u inlichten over de toestand van uw ogen en de behandelingsmogelijkheden bespreken.

Veel voorkomende aandoeningen waarbij ons team u kan helpen, zijn:

 

 • Staar (cataract)
  Bij staar (ook wel "cataract") vertroebelt de normaal heldere lens vooraan in het oog, net achter de pupil. Naast ouderdomsstaar zijn er nog andere vormen zoals aangeboren staar. Staar ontstaat (of wordt versneld) door ziektes zoals diabetes, nierziekten of bepaalde medicatie zoals cortisone.

  Klachten zijn: wazig zien, dubbel zien (met één oog), doffer wordende kleuren en/of last krijgen van licht of schitteringen, minder zicht bij schemerlicht, op kortere tijd veel sterkere of zwakker brilglazen nodig hebben.
  Soms kunnen andere brillenglazen het probleem nog tijdelijk oplossen.
  Wie nog goed genoeg ziet voor de dagelijkse werkzaamheden, hobby’s enz. hoeft zich (nog) niet te laten behandelen. Wie nog wil autorijden moet voldoen aan de rijgeschiktheidscriteria.
  Het gezichtsvermogen gaat echter langzaam achteruit.  Eens een (beginnende) staar ontdekt wordt,  is een regelmatige oogcontrole aangewezen.
  Zodra de staar te hinderlijk wordt, kan een staaroperatie uw zicht weer herstellen. Wanneer dergelijke operatie moet gebeuren, kan in overleg met uw behandelende oogarts worden bepaald.

 • Glaucoom (hoge oogdruk)
  Bij glaucoom is de oogboldruk te groot waardoor de uitlopers van de oogzenuw beschadigd raken en afsterven. Glaucoom geeft geen klachten of symptomen tot in een zeer ver gevorderd stadium. De schade aan het gezichtsveld kan echter niet hersteld worden. Daarom is bij elke volwassene van 45 jaar minstens één maal een  oogonderzoek nodig.

 • Oogproblemen als gevolg van diabetes
  Bij slecht geregelde diabetes , vaak in combinatie met hoge bloeddruk, kunnen de fijne bloedvaten van het netvlies aangetast worden: de zgn. diabetische retinopathie. Een preventief onderzoek om het jaar, wordt systematisch aangeraden.

 • Netvliesslijtage (maculadegeneratie)
  Netvliesslijtage wordt veroorzaakt door het afsterven van het centrale deel van het netvlies. Het gevolg is een minder scherp en vervormd zicht en in erge gevallen een blinde vlek midden in het gezichtsveld. In sommige maar niet alle gevallen kan verdere achteruitgang van het zicht tegengehouden worden door een specifieke behandeling met inspuitingen in het oog.

 • Ooglidaandoeningen
  Een teveel aan huid in de bovenoogleden (dermatochalasis) 
  De huid rondom de oogleden is zeer dun en gevoelig voor uitrekking.  Door verlies aan elasticiteit kan een 'huidoverschot' ontstaan , die toeneemt met de leeftijd.  Vaak is dit esthetisch storend, soms ook functioneel storend.
  In gevallen met ernstige functionele hinder, kan een terugbetaling via de ziekteverzekering aangevraagd worden.
  Een ooglidcorrectie gebeurt onder plaatselijke verdoving.  Het teveel aan huid wordt verwijderd. Het litteken valt weg in de huidplooi.

  Een naar buiten gedraaid onderooglid: ectropion
  Door ouderdom kan het onderooglid verslappen waardoor het lager gaat hangen en naar buiten kantelt. Dit veroorzaakt irritatie van het oog, lichtgevoeligheid, roodheid en tranen.
  Door een operatie onder plaatselijke verdoving kan het ectropion worden hersteld.

  Een naar binnen gedraaid onderooglid: entropion
  Dit kan voorkomen ten gevolge van ouderdom of verlittekening. De wimpers van het ooglid veroorzaken irritatie en beschadigen het hoornvlies.
  Onder plaatselijke verdoving kan het entropion worden hersteld.