Thorax- en vaatheelkunde: Ziekten en symptomen

campus Sint-Augustinus - route 153

campus Sint-Vincentius - route 63

Veelvoorkomende aandoeningen op de dienst thorax- en vaatheelkunde

Onze dienst behandelt verschillende aandoeningen aan aders en slagaders en voert in bepaalde gevallen ook long- en borstkaschirurgie uit. Enkele veelvoorkomende aandoeningen zijn: 

Klaplong (pneumothorax)

Bij een klaplong zit er lucht tussen de long en de borstkaswand. Deze lucht drukt op de inwendige organen, waaronder de longen. Daardoor neemt het longvolume af. Een spontane klaplong voelt als een plotse, snijdende pijn ter hoogte van de longen (vooral tijdens de ademhaling omdat de longvliezen dan over elkaar schuren), soms gevolgd door dyspneu (kortademigheid, benauwdheid).

Pleurale vochtuitstorting

Dit is hetzelfde als klaplong, maar nu zit er geen lucht tussen de long, maar wel vocht (vaak veroorzaakt door kwaadaardige aandoeningen) of bloed (bv. na een ribfractuur). Het belangrijkste is om de onderliggende oorzaak te vinden en te behandelen zodat de bijhorende kortademigheid verminderd kan worden.

Empyeem

Dit is een pleurale vochtuitstorting waarbij het vocht tussen de long en borstkasholte besmet is (etter) door een bacterie. Een empyeem ontstaat meestal naar aanleiding van een longontsteking, maar kan ook optreden na een operatie aan de borstholte, ten gevolge van het doorbreken van een abces naar de borstholte of door een fistel (holle verbinding waardoor vloeistof in de pleurale holte komt) vanuit bv. de slokdarm.

Longtumoren

Hierbij gaat het om een kwaadaardige aantasting van longweefsel. Longtumoren ontstaan ofwel in het longweefsel zelf (primaire longtumor) of als uitzaaiing van tumorcellen vanuit een elders gelegen gezwel (metastase).

Mediastinale tumoren

Deze tumoren zijn al dan niet kwaadaardig. Ze ontstaan in de borstkasholte, maar niet in de longen of slokdarm. Vaak vinden ze hun oorsprong in de lymfeklieren of thymus (orgaan, ook zwezerik genoemd, dat zich tussen het borstbeen en de luchtpijp bevindt).

Hyperhidrosis palmaris

Dit is een aandoening die gekenmerkt wordt door overvloedig zweten in de handpalmen en/of de oksels.

Thoraxwandcorrecties

Afwijkingen in de opbouw van de ribben en/of het borstbeen die esthetisch en/of functioneel storend zijn.

Spataders (varices)

Hierbij gaat het om ontsierende aders, spataders en zwaar aanvoelende benen.

Vernauwing halsslagader (carotis)

Een vernauwing van de halsslagader treedt op door opstapelen van cholesterol en kalk aan de binnenkant van deze slagader, met een groter gevaar voor een herseninfarct als gevolg.

Vernauwing slagader in ledematen en romp

Deze vernauwing is het gevolg van het opstapelen van cholesterol en kalk aan de binnenkant van de slagader. De effecten zijn moeizaam stappen en/of ontstaan van wonden ten gevolge van afstervend weefstel in de benen.

Uitzetting slagader (aneurysma)

Dit is een vergroting van de diameter van de slagader. Het gevaar hierbij is dat de slagader scheurt of afgesloten raakt.

Dialysefistel en dialysecatheter

Deze zorgen voor een toegang tot het lichaam om bloed te kunnen zuiveren bij nierpatiënten.