Fysische geneeskunde, revalidatie en kinesitherapie: Behandelingen

Voor welke behandelingen kan je terecht bij GZA Ziekenhuizen?

Zodra we de nodige onderzoeken hebben gedaan en de diagnose gesteld hebben, tekent je arts het meest geschikte behandeltraject uit. We gebruiken de modernste apparatuur en behandelmethoden.

Bracing

In samenwerking met een bandagist kijken we welke hulpmiddelen kunnen helpen bij de revalidatie van de patiënt. Het kan dan gaan om prothesen, orthesen, bandages, korset, steunhulpen, steunzolen

Cardiale revalidatie

Na bijvoorbeeld een hartinfarct of bypasschirurgie is het belangrijk om je conditie terug op te bouwen. Het cardiaal revalidatieteam volgt je van bij de hospitalisatie verder op. Cardiale revalidatie heeft niet enkel aandacht voor het lichamelijke herstel maar is een globale benadering aandacht voor het medische, fysische, diëtische, psychologische en sociale aspect.

Klassieke kinesitherapie

Een uiteenlopende behandeling met onder andere: kracht-& stabilisatietraining, stretching, mobilisatie, taping,...

Manuele therapie

We behandelen de wervelkolom en gewrichten manueel om deze terug beweeglijker te maken.

Multidisciplinaire rug- en nekrevalidatie

Dit noemen we ook wel “de rugschool” en “de nekschool”. Dit behandelingstraject is een uitgebreid traject van 36 behandelingen waarbij een actieve revalidatie centraal staat. Je gaat door middel van kracht-, houdings- en bewegingsoefeningen je rug en lichaam opnieuw aansterken en je lichaam weer aanleren dat beweging niet met pijn gepaard hoeft te gaan. Naast praktische oefensessies krijg je ook theoretische lessen met uitleg over ergonomie (rugbelasting bij werken en slapen) en anatomie (hoe ontstaat pijn en hoe functioneert de wervelzuil).

Neurologische aandoeningen:

Dit kan gaan over zenuwpijnen, ruggemergletsels of ziektebeelden zoals Parkinson.

Oncologisch bewegingsprogramma

Wanneer iemand herstelt van kanker, is er vaak sprake van bijkomende klachten zoals pijn, verminderde bewegingsmogelijkheden of gewichtstoename. Om algemene klachten zoals vermoeidheid of een verminderde conditie te bestrijden wordt een trainingsprogramma opgesteld. Er wordt in groep getraind omdat we het lotgenotencontact als een meerwaarde ervaren. Voor meer specifieke klachten zoals oedeem of pijn worden desgewenst meer specifieke kineprogramma’s opgestart.

Orthopedische revalidatie

Herstel na operaties aan de schouder, de knie, totale knieprothese, totale heupprothese, ...

Pelvische re-educatie

Blaas-en bekkenbodemproblemen.

Perinatale Kinesitherapie

Perinatale kinesitherapie is het begeleiden van aanstaande moeders vóór en na de bevalling.

Respiratoire revalidatie

Met deze behandeling willen we de ademhaling van de patiënten met een chronische aandoening aan de luchtwegen of de longen verbeteren. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat een verbetering van de conditie even belangrijk is voor het herstel als medicatie. We stellen een trainingsschema op dat stap voor stap opbouwt, rekening houdend met je fysieke en psychische mogelijkheden.

Schokgolftherapie bij chronische peesontstekingen

Voor deze behandelingen maken we gebruik van geluidsgolven. Pezen die niet te diep in het lichaam liggen, kunnen we op deze manier behandelen zoals een tennis- of golfelleboog, hielspoor, achillespeestendinitis en bepaalde peesontstekingen rond de knie en schouder.

Sportrevalidatie

Hierbij stellen we een specifiek trainingsprogramma op om de terugkeer van de patiënt naar de sport stap voor stap te begeleiden.