Onderzoek & diagnose

Voor onderzoeken en diagnoses mag u binnen ons centrum  rekenen op een breed scala van moderne onderzoekstechnieken.

 • Baarmoederhalsuitstrijkje
  Met een PAP-test of baarmoederhalsuitstrijkje gaat men, gespreid over een lange tijd, op zoek naar veranderingen die zouden kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Een uitstrijkje wordt om de 2 à 3 jaar genomen.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Colposcopie
  Een colposcopie is een onderzoek  van de baarmoederhals met behulp van een sterke microscoop. Dit onderzoek wordt gedaan wanneer de resultaten van een uitstrijkje bij een onderzoek van de baarmoederhals afwijkend zijn.

 • Echografie
  Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven die zich kunnen verplaatsen in het lichaam, maar weerkaatst worden op de overgang van zachte structuren naar hardere, de echo’s.
  Deze ultrageluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat ze voor de mens niet hoorbaar zijn. Dit onderzoek is normaal pijnloos en volstrekt onschadelijk en daarom bijzonder geschikt voor zwangere patiënten.
  Een echografie kan zowel via vaginale en abdominale weg uitgevoerd worden om een beter beeld te krijgen van bepaalde organen zoals de blaas, de baarmoeder en de eierstokken.

 • Gynaecologisch onderzoek:
  Na een inleidend gesprek waarbij u eventuele klachten aan de arts kan melden, begint de arts met het klinisch onderzoek.
  U neemt plaats op de gynaecologische stoel. Met behulp van een “eendebek” of speculum voert de arts het onderzoek uit. Hierbij bekijkt hij de vagina en de baarmoederhals. Eventueel neemt hij ook een uitstrijkje. Dit onderzoek is pijnloos, maar u kan wel wat spanning voelen.
  Bij het digitale onderzoek gaat de arts de beweeglijkheid, de grootte en de eventuele gevoeligheid van de inwendige geslachtsorganen na. Dit onderzoek gebeurt met de hand op de buik en de vingers inwendig.
  Mogelijk wordt nog een echografie gedaan om de inwendig geslachtsorganen te bekijken. Meestal gebeurt dit met een vaginale echografie. Wanneer dit niet mogelijk is (bv. omdat u nog geen seksuele betrekkingen hebt gehad), kan er ook gekozen worden voor een uitwendige echografie via de buikwand.
  Een borstonderzoek wordt ook gedaan wanner het om een preventief gynaecologisch onderzoek gaat. De arts onderzoekt dan manueel de borsten en de klierstreken.
  Na alle onderzoeken zal de arts met u zijn of haar bevindingen bespreken.

 • Hysterosalpingografie
  Bij dit onderzoek wordt er met behulp van röntgenstralen een foto gemaakt van de eileiders en de baarmoeder. Aan de hand van de beelden probeert men na te gaan of de eileiders doorgankelijk zijn, of er zich bepaalde afwijkingen in de baarmoeder bevinden …
  Wanneer er aanwijzingen of vermoedens zijn van een probleem in de buikholte, kan er nog een hysteroscopie en/of een laparoscopie uitgevoerd worden om uitsluitsel te geven.
  Een hysterosalpingografie neemt slechts een vijftal minuten in beslag, maar het is geen aangenaam onderzoek. Een half uurtje op voorhand een pijnstiller nemen kan het onderzoek wat aangenamer maken.

 • Mammografie
  Bij een mammografie wordt er een röntgenfoto gemaakt van de borst. Het aandrukken van de platen waartussen de borst ligt gedurende enkele seconden is wat pijnlijk, maar noodzakelijk om een goed beeld te krijgen en de dosis straling tot een minimum te kunnen beperken. Er wordt gevraagd om voor het onderzoek geen lotions, talk of crèmes te gebruiken omdat deze voor een troebeler beeld kunnen zorgen.
  Een mammografisch onderzoek wordt voornamelijk gebruikt om te screenen naar borstkanker. Met dit onderzoek kan men afwijkingen vinden nog voor ze voelbaar zijn, mede door het vergelijken van nieuwe foto’s met oudere foto’s. Wanneer er een afwijking wordt vastgesteld met een mammografie, wordt dit in overleg met je arts besproken en volgt het advies voor bijkomende onderzoeken zoals echografie – punctie of NMR indien nodig.
  Als men wel een afwijking voelt, kan de mammografie samen met de echografie en aanvullende punctie gebruikt worden om na te gaan of het om borstkanker gaat.

 • Echografie van de borst
  Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven, de zogenaamde ultrageluiden die zich kunnen verplaatsen in het lichaam, maar weerkaatst worden op de overgang van zachte structuren naar hardere, de echo’s.
  Deze ultrageluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat ze voor de mens niet hoorbaar zijn. Dit onderzoek is normaal pijnloos en volstrekt onschadelijk.
  De arts gaat na het aanbrengen van een gel over de borst met een sonde.
  Met behulp van de beelden kunnen bepaalde afwijkingen beter beoordeeld worden.