Urologie (Heelkunde van nier, blaas en urinewegen): Onderzoek en diagnose

campus Sint-Augustinus - route 147

campus Sint-Vincentius - route 113

Onderzoekstechnieken binnen de dienst urologie

Voor onderzoeken en diagnoses mag je binnen de dienst urologie rekenen op een breed scala aan moderne onderzoekstechnieken met behulp van modern, hoogtechnologisch materiaal. Onderzoek gebeurt enkel op afspraak. Waar nodig organiseren we consultaties samen met bijvoorbeeld oncologen of specialisten van andere medische disciplines. Volgende onderzoeken zijn een kleine greep uit de mogelijkheden die onze dienst biedt:

Echografie

Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven, de zogenaamde ultrageluiden die zich kunnen verplaatsen in het lichaam, maar weerkaatst worden op de overgang van zachte structuren naar hardere, de echo’s. Deze ultrageluiden hebben een dusdanig hoge frequentie dat ze voor de mens niet hoorbaar zijn. Dit onderzoek is normaal pijnloos en volstrekt onschadelijk en daarom bijzonder geschikt voor kinderen of zwangere patiënten omdat er geen gebruik wordt gemaakt van ioniserende straling.

Endoscopie

Een endoscoop is een instrument dat bestaat uit een lange slang met aan het uiteinde een lampje en een camera. Bij een endoscopie wordt dit instrument via een lichaamsopening in het lichaam gebracht om zo bepaalde organen beter te kunnen bekijken zonder al te grote letsels te moeten toebrengen aan het lichaam.

Uroflowmetrie

Dit is een snel en pijnloos onderzoek waarbij de kracht van de plasstraal gemeten wordt. Het enige dat jij hoeft te doen is in de flowmeter (een apparaat met de vorm van een trechter) plassen. Het is wel noodzakelijk dat je voor het onderzoek een volle blaas en plasdrang hebt.

Urineonderzoek

Bij een urineonderzoek bekijken we de aanwezigheid van rode of witte bloedcellen, bacteriën, schimmels of kristallen in de urine.

Prostaatbiopsie d.m.v. MRI-fusion

Wanneer er mogelijk sprake is van een kwaadaardig gezwel in de prostaat, nemen we wat prostaatweefsel weg (een ‘biopt’) om dit onder de microscoop te kunnen onderzoeken. Onze dienst gebruikt het MRI-fusion-systeem om nauwkeuriger prostaatbiopten te kunnen nemen. Met behulp van echografie en MRI-scan worden heel gericht biopten genomen uit de prostaat, via het perineum (= het deel tussen aars en balzak). De kans op ontstekingen is duidelijk kleiner dan met andere technieken en de nauwkeurigheid is groter.