Waarmee kunt u bij ons terecht?

U kunt bij ons terecht voor een hele waaier aan gynaecologische problemen. We zijn vertegenwoordigd op de 3 campussen (Sint-Augustinus, Sint-Vincentius, Sint-Jozef).

 • Anticonceptie (keuze van een geschikt voorbehoedsmiddel)
  Voor wie een zwangerschap wenst te voorkomen, zijn er verschillende soorten voorbehoedsmiddelen beschikbaar. De arts bekijkt samen met u welk voorbehoedsmiddel het best bij u past.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Uitstrijkjes (preventie baarmoederhalskanker)
  Een baarmoederhalsuitstrijkje (ook PAP-test genoemd) is bedoeld om veranderingen op te sporen die, over lange tijd, zouden kunnen leiden tot baarmoederhalskanker. Gebruikelijk wordt een uitstrijkje om de 2 tot 3 jaar afgenomen en door de ziekteverzekering terugbetaald.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Abnormale bloedingen
  Er zijn verschillende vormen van abnormale bloedingen die heel wat verschillende oorzaken kunnen hebben. Voor de arts is het belangrijk om te weten of het om regelmatig of onregelmatig bloedverlies gaat en of er een maandcyclus in te herkennen is. Het kan ook gaan om bloedingen na het vrijen, wat men contactbloedingen noemt.

 • Infecties, SOA’s
  Infecties komen slechts bij een kleine minderheid van vrouwen voor. Meestal gaat het om bacteriële vaginose (te herkennen aan sterk ruikend verlies) of om een schimmelinfectie (bv. candida vaginitis). Bij een nog kleiner deel van de vrouwen kan het gaan om een SOA of seksueel overdraagbare aandoening (bv. chlamydia). Wanneer u een vermoeden hebt dat u een infectie of SOA hebt, kan u zich best laten onderzoeken door een arts zodat er snel een diagnose kan gesteld worden.

 • Onderzoek onvruchtbaarheid
  Bij het basisonderzoek bij vruchtbaarheidsproblemen (oppuntstelling) wordt er bij man en vrouw naar de medische voorgeschiedenis gekeken, onderzocht of er bepaalde infectieziekten aanwezig zijn en indien nodig een erfelijkheidsonderzoek.
  Ook geslachtsspecifieke onderzoeken kunnen uitgevoerd worden zoals bv. een kijkoperatie van de baarmoeder (hysteroscopie) of onderzoek van het sperma.
  Aan de hand van de resultaten van de oppuntstelling wordt er dan gekeken welke behandeling het meest geschikt is.

 • Onderbuikpijn
  Onderbuikpijn kan verschillende oorzaken hebben. Dit gaat van een anomalie bij de menstruatie tot een aandoening aan de eierstok(ken) of de baarmoeder. De arts zal dan met behulp van bepaalde onderzoeken nagaan wat de juiste oorzaak is.

 • Borstaandoeningen / opsporen van borstkanker
  Een aantal symptomen die kunne wijzen op een borstaandoening, zijn pij, vochtverlies via de tepel, een voelbaar knobbeltje, enz. Het overgrote deel van de borstaandoeningen zijn goedaardig van aard. Een onderzoek door een gespecialiseerde arts is bij deze symptomen wel aangewezen.
 • Verzakkingen van baarmoeder, blaas en darm (soms gepaard met urineverlies)
  Een kleine minderheid van de vrouwen krijgt in hun leven te maken met verzakking van de blaas, baarmoeder en/of darm, ook prolapsgenoemd. De helft van hen moet hier een operatie voor ondergaan, maar er zijn ook andere behandelingen mogelijk. Uw arts bespreekt met u welke behandeling het meest geschikt voor u is.

 • Urineverlies
  Inspanningsgebonden urineverlies wordt ook inspanningsincontinentie of stressincontinentie genoemd. Het is een vorm van urineverlies tijdens normale dagelijkse activiteiten (hoesten, niezen, lachen, sporten, verandering van houding…).
  Bij toename van druk in de buik door het aanspannen van de buikspieren (stress) ontstaat urineverlies zonder dat je aandrang voelt. Dit komt omdat de spieren en het steunweefsel die verantwoordelijk zijn voor de ondersteuning van de urinebuis (urethra) verzwakt zijn.
  Stressincontinentie kan met een korte, eenvoudige heelkundige ingreep worden verholpen. Urge- of aandrangincontinentie kan medicamenteus verholpen worden. Praat hierover met je arts.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Menopauze of overgangsklachten
  Typische symptomen voor de overgang zijn opvliegers en nachtelijk zweten. Deze symptomen verdwijnen normaal gezien vanzelf. Wanneer ze echter hinderlijk worden, kan uw arts samen met u op zoek naar oplossingen.
  Daarnaast kan er ook sprake zijn van ‘atypische’  overgangsklachten, klachten die niet duidelijk samenhangen met de hormonale veranderingen. Hier kan het gaan om hoofdpijn, gewrichtsklachten, hartkloppingen, enz.
  U vindt meer informatie via deze link.

 • Goedaardige aandoeningen van baarmoeder, eierstokken en vagina
  Dit zijn aandoeningen die in bepaalde gevallen wel bepaalde klachten geven, maar niet uitzaaien zoals kwaadaardige gezwellen. Soms is een behandeling aangewezen, soms merkt men niet dat men een aandoening heeft.

 • Seksuele problemen zoals pijn bij het vrijen
  Soms kunnen lichamelijke oorzaken aan de basis liggen van seksuele problemen. Praat hier over met uw arts en hij zoekt samen met u naar een oplossing die bij u past.