Intensieve zorg

Op de afdeling intensieve zorg vangen we patiënten op bij wie we één of meer vitale lichaamsfuncties intensief bewaken en behandelen. Onze dienst wordt ook wel “intensive care” of “intensieve geneeskunde” genoemd.

campus Sint-Augustinus - route 226

campus Sint-Vincentius - route 151 

Waarvoor kan je bij de dienst intensieve zorg terecht?

Patiënten die op de intensieve dienst terechtkomen zijn vaak in acuut levensgevaar. Vitale lichaamsfuncties zoals ademhaling, bloedsomloop, nier- of hartfuncties zijn immers van levensbelang. Op de afdeling volgen we de vitale functies en parameters van de patiënten nauwkeurig op en sturen we bij indien nodig.  Als deze functies ontregeld zijn of ernstig bedreigd worden door bijvoorbeeld een ongeval, operatie of ziekte, dan kan de speciale bewakings- en behandelapparatuur op de dienst intensieve zorg deze levensnoodzakelijke functies stabiliseren of tijdelijk overnemen tot de patiënt opnieuw in staat is om zelfstandig te functioneren.

Door snel in te grijpen en een aangepaste behandeling te voorzien kunnen we complicaties voorkomen. Zodra zijn/haar toestand is gestabiliseerd en/of het gevaar voor levensbedreigende complicaties geweken, wordt hij/zij doorverwezen naar verpleegafdelingen waar collega-artsen de verdere behandeling vanuit hun specialisatie overnemen.

Hoe komen patiënten bij dienst intensieve zorg terecht?

Patiënten komen op verschillende manieren terecht op de dienst intensieve zorgen:

  • via de spoeddienst, al dan niet via een externe Mobiele Urgentiegroep (MUG);
  • vanuit het operatiekwartier – na grote operaties of bij problemen;
  • vanuit andere verpleegeenheden of het dagziekenhuis.
Is er op alle campussen een dienst intensieve zorg?

GZA Ziekenhuizen biedt op de campussen Sint-Augustinus en Sint-Vincentius volledig uitgeruste diensten voor intensieve zorg.

Op campus Sint-Jozef is er een medium care: een “tussenafdeling” voor patiënten die extra bewaking nodig hebben na bijvoorbeeld een verblijf op intensieve zorg of na een zware operatie, maar bij wie er geen vitale functies overgenomen hoeven worden.

Kunnen kinderen ook terecht op de dienst intensieve zorg?

Campus Sint-Augustinus telt twee bedden voor kinderen die ernstig ziek zijn of een grotere operatie ondergingen. Zeer ernstig zieke kinderen worden in principe doorverwezen naar een gespecialiseerde intensieve dienst voor kinderen – zoals in het UZ Leuven of ZNA Middelheim. 

Voor vroeg- en pasgeboren baby’s die intensieve zorg nodig hebben is er de NICU (Neonatal Intensive Care Unit), onderdeel van de afdeling neonatologie op campus Sint-Augustinus.

Afspraakinformatie

Campus Sint-Augustinus

Verpleegeenheden

Intensieve zorg campus Sint-Augustinus (I26SA)

Voor inlichtingen over het herstel van uw familielid kunt u dag en nacht telefonisch contact opnemen op het rechtstreekse telefoonnummer 03 443 35 26.  

Om te zorgen voor een correcte informatieverlening vragen we dat één persoon van de familie als contactpersoon optreedt en de informatie binnen de familie verder verspreidt. Wij vragen echter om tussen 7 en 11 uur telefonische oproepen te vermijden omdat dit de zorg verstoort.  

Hoofdverpleegkundige op I26SA is Marc Hermans. I26SA bevindt zich op de eerste verdieping op campus Sint-Augustinus, volg route 226.

Campus Sint-Vincentius

Verpleegeenheden

Intensieve zorg campus Sint-Vincentius (I00SV)

Voor inlichtingen over het herstel van uw familielid kunt u dag en nacht telefonisch contact opnemen op het rechtstreekse telefoonnummer 03 285 20 32.

Om te zorgen voor een correcte informatieverlening vragen we dat één persoon van de familie als contactpersoon optreedt en de informatie binnen de familie verder verspreidt. Wij vragen echter om tussen 7 en 11 uur telefonische oproepen te vermijden omdat dit de zorg verstoort.  

Hoofdverpleegkundige op I00SV is Hilde Akkermans. I00SV bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping op campus Sint-Vincentius, volg route 151.