Keuken

De grootkeukens van GZA Ziekenhuizen bereiden de maaltijden van onze patiënten steeds met de allergrootste zorg. 

De grootkeukens van GZA Ziekenhuizen

Bij de selecties van onze foodleveranciers en de aankoop van de componenten geven we altijd de voorkeur aan kwaliteit en houden we rekening met duurzaamheid. We zorgen voor gezonde, gevarieerde en veilige voeding waarbij we telkens rekening houden met de seizoenen. Uiteraard passen we ook de maaltijden aan naargelang het dieet van onze patiënten en houden we zo veel mogelijk rekening met hun voorkeuren. We vragen elke patiënt om een voedselallergie of voedselintolerantie zo snel mogelijk te melden bij opname.

De grootkeukens van GZA Ziekenhuizen houden zich steeds aan zeer strenge veiligheidsnormen. Daarom informeren we de patiënten dat ze de maaltijd die op de kamer aangeboden wordt, best zo snel mogelijk (binnen het halfuur) verbruiken. Op deze manier leveren ze zelf ook een bijdrage aan de voedselveiligheid. Bovendien mag voeding die gekoeld moet worden zoals bijvoorbeeld beleg, desserts of op te warmen maaltijden, nooit op kamertemperatuur bewaard worden.

Koelkastjes

We stellen koelkastjes ter beschikking op de kamers. Hou er echter rekening mee dat het hier om comfortkoelingen gaat, die niet geschikt zijn om kritische voedingsmiddelen in te bewaren (bijvoorbeeld charcuterie, melkdesserten, enzovoort). Gebruik deze enkel om frisdranken, stukken fruit of snoepgoed in bij te houden.

Op sommige meerpersoonskamers wordt 1 koelkast door 2 patiënten gebruikt. In dat geval vragen we patiënten om voeding of drank van een sticker met de nodige gegevens te voorzien. Elke afdeling beschikt over dergelijke stickers dus er kan steeds naar gevraagd worden. Bij ontslag uit het ziekenhuis vragen we steeds om alle dranken en etenswaren uit de koelkast te verwijderen.

Het is niet aangeraden om zelf bereide voeding door familie, vrienden of door derden (slager of traiteur) mee te brengen. Wenst de patiënt dit toch te doen, dan is deze zelf verantwoordelijk voor de voeding en adviseren wij om hier ook ‘voedselveilig’ mee om te gaan. Onze medewerkers mogen deze voedingsmiddelen niet in ontvangst nemen om te bewaren of te verwarmen.

Brengt de patiënt toch voeding van thuis mee of krijg deze iets aangeboden van bezoekers, is het aangeraden om vooraf contact op te nemen met de verpleging zodat zij familie of vrienden kunnen informeren over eventuele dieetbeperkingen en over een mogelijke interactie tussen de voeding en de medicatie (zoals bijvoorbeeld het geval bij pompelmoes, melkproducten, enzovoort).