Patiëntveiligheid

Een veilig verblijf, we zorgen er samen voor!

We willen weten wie u bent

U verdient enkel de beste en de juiste zorg. Daarom is het belangrijk dat we steeds weten wie u bent. Van bij uw opname tot bij uw ontslag krijgt u een bandje met uw identificatiegegevens. Let erop dat deze gegevens juist zijn en dat u het bandje steeds rond de arm of enkel draagt. Komt het bandje los, vraag dan meteen een nieuw aan uw verpleegkundige.

Omdat we vergissingen willen vermijden, controleren we regelmatig uw identiteit. Bij elke zorg die we u toedienen, vragen we om uw naam en geboortedatum. Ook in de operatiekamer gaan we alles zorgvuldig na.

Bij ons gaat u niet onderuit

Valincidenten zijn in de gangen en kamers van een ziekenhuis helaas geen uitzondering. Samen met u willen we valpartijen in ons ziekenhuis vermijden. Omdat voorkomen beter is dan genezen, geven we u graag enkele tips.

  • Droge en lege vloeren zijn een belangrijk onderdeel van onze valpreventie. Meld ons daarom natheid, gladheid of obstakels.
  • Draag gesloten schoenen of pantoffels met een goede antislipzool, u staat er steviger mee.
  • Neem uw tijd om recht te staan. Haast en spoed zijn zelden goed.
  • Gaat het wat moeilijk, vraag dan onze hulp. We zijn ervoor.

We hebben schone handen

Propere en verzorgde handen zijn veilige handen. Daarom letten we voortdurend op onze handhygiëne. Verspreid over het ziekenhuis voorzien we honderden flacons met handalcohol. We ontsmetten er onze handen mee bij elk contact met u, bij elke behandeling of onderzoek. Als we het zouden vergeten, mag u ons er gerust op aanspreken.
Aarzel niet en ontsmet ook regelmatig uw handen. Want zuivere handen verkleinen de kans op infecties!

Slik veilig

Geneesmiddelen, ze zijn er om u beter te maken. Om ze zo goed mogelijk op uw behandeling te kunnen afstemmen, hebben we een duidelijk overzicht nodig van de geneesmiddelen die u thuis gebruikt. Maak een lijstje van wat u thuis gebruikt (vermeld ook wanneer en hoeveel) en geef het ons bij uw opname. Bent u allergisch aan een geneesmiddel, laat ons dat dan zeker weten!

Tijdens uw verblijf voorzien we u van alle nodige geneesmiddelen (uitgezonderd voedingssupplementen). U hoeft ze niet zelf mee te brengen. Twijfelt u aan onze medicijnen omdat hun kleur of vorm anders is dan u had verwacht? Geef ons dan zeker een seintje.

We praten erover

Stap voor stap houden we u op de hoogte van uw diagnose, behandeling en genezing. We spreken uw ingreep vooraf  samen door zodat u weet of u nuchter moet zijn, hoe lang de ingreep zal duren en hoe u zich nadien zult voelen. Wanneer u weer naar huis vertrekt, neem dan zeker onze richtlijnen ter harte, en neem ook een afspraak voor controle en ons telefoonnummer mee.

Bent u niet meer mee of slaat de twijfel toe? Geef ons dan een seintje, we zijn één en al oor.