14 mei 2018

GZA Ziekenhuizen stimuleert kangoeroezorg bij pasgeborenen met veertiendaagse “Kangoerathon”


Kangoeroezorg is al geruime tijd een veel gebruikte methode bij premature en zieke pasgeboren baby’s. Met verschillende bewezen voordelen voor zowel baby als ouders, is de toepassing dan ook wereldwijd standaard geworden. Ook bij GZA Ziekenhuizen zijn zowel artsen als verplegend personeel overtuigd van het nut ervan, waardoor ze het bij elke pasgeboren baby stimuleren.

Kangoerathon

Op 15 mei start de Neonatale Intensieve Zorgenafdeling (NICU) van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus met een heuse “Kangoerathon”. Die dag vindt ook de International Kangaroo Care Awareness Day plaats. Gedurende 14 dagen maken ouders per uur kangoeroezorg kans op een leuke en vooral handige prijs. Voor elke deelnemende ouder is er bovendien een workshop voorzien rond het gebruik van een draagdoek, georganiseerd door een erkend draagconsulente. Op 30 mei eindigt de “Kangoerathon” met een prijsuitreiking.

“We moedigen ouders al jaren aan om zoveel mogelijk kangoeroezorg toe te passen bij hun pasgeboren baby”, vertelt neonatoloog Katleen Plaskie. “Door een pasgeboren baby enkele uren op de blote borst van de ouders te leggen, ontstaat van bij het begin een belangrijke ouder-kind band.”

Kangoeroezorg of “skin-to-skin”

Kangoeroezorg is een wetenschappelijk bewezen zorgvorm die intussen tot de standaard behoort bij heel veel ziekenhuizen. Het huid-op-huid contact (“skin-to-skin”) heeft meerdere voordelen: het vermindert stress bij zowel het kind als de ouders. Zorgverleners merken zowel een verbetering in de slaapkwaliteit van de baby’s als een verminderde pijnsensatie, een betere melkproductie bij de moeder. Daarnaast is er een duidelijke stabilisatie van vitale parameters van de baby (hartritme, zuurstofopname, bloedsuikerspiegel, lichaamstemperatuur…). Bij premature baby’s is de neurologische uitkomst, zowel motorisch als mentaal, veel beter na veelvuldige kangoeroezorg, ook op lange termijn.

International Kangaroo Care Awareness Day

Op dinsdag 15 mei vindt wereldwijd de International Kangaroo Care Awareness Day plaats. Op die dag brengen wereldwijd verschillende Neonatal Intensive Care Units (NICU’s) het belang van deze belangrijke zorgvorm in de kijker. Sinds de start in 2011 stijgt jaarlijks het aantal initiatieven, wat de bewustmaking rond kangoeroezorg enkel ten goede komt.