24 sep 2018

IBC-expertisecentrum GZA Ziekenhuizen

IBC-expertisecentrum GZA Ziekenhuizen strijdt mee tegen kanker tijdens de Race for the Cure in Antwerpen


Het inflammatoir borstcarcinoom expertisecentrum van GZA Ziekenhuizen neemt op zondag 30 september 2018 deel aan de Race for the Cure en de bijbehorende gezondheidsmarkt in Antwerpen. Tijdens dit sportief evenement in de strijd tegen borstkanker wil het centrum meer aandacht vestigen op deze zeldzame, maar snel evoluerende vorm van borstkanker.

IBC-onderzoek geeft nieuwe hoop

Het inflammatoir borstcarcinoom (IBC) is een zeldzame, maar wel de meest agressieve vorm van borstkanker en doet zich met name meer voor bij jonge patiënten. IBC vertegenwoordigt slechts één tot vier procent van alle patiënten met borstkanker, maar door haar agressieve aard is het verantwoordelijk voor tien procent van de overlijdens aan borstkanker. Een vroegtijdige en accurate diagnose gecombineerd met een gepersonaliseerde behandeling door IBC-experten kan het verschil maken.

GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus speelt met haar coördinerende borstkliniek een cruciale rol in de ontwikkeling van biologische inzichten en in nieuwe behandelingen voor IBC. Naast het ontwikkelen van nieuwe medische behandelmethodes voert de IBC-unit van GZA Ziekenhuizen ook onderzoek naar de oorzaken van en de risicofactoren voor IBC, het ontwikkelen van een bloedtest om IBC te diagnosticeren, nieuwe richtlijnen voor beeldvorming en het uitwerken van nieuwe radiotherapietechnieken.

Een vroegtijdige diagnose verhoogt de kans op een succesvolle behandeling. Daar kan onder meer Solange Socquet, een IBC-patiënte van GZA Ziekenhuizen, over mee spreken. “Op een dag kreeg ik jeuk tussen mijn borsten en voelde ik enkele bolletjes. Daarom ben ik naar mijn vertrouwde arts gestapt. Die verwees me op zijn beurt door naar de borstkliniek op campus Sint-Augustinus. Daar kreeg ik de diagnose van inflammatoir borstcarcinoom. Mijn wereld stortte op dat moment even in, maar ik was strijdlustig. De artsen benadrukten dat het essentieel was om de behandeling zo snel mogelijk op te starten, dus een team van IBC-experten boog zich over mijn diagnose en zij stelden een gepersonaliseerde behandeling op, rekening houdend met mijn noden en wensen. Mede dankzij de snelle en correcte behandeling in de borstkliniek ben ik momenteel zeven jaar kankervrij. Ik blijf de artsen van de borstkliniek dan ook levenslang dankbaar voor hun expertise en hun menselijkheid gedurende die moeilijke periode in mijn leven”, vertelt Solange.

Strijden tegen borstkanker tijdens de Race for the Cure

Op zondag 30 september 2018 is de borstkliniek van GZA Ziekenhuizen, met inbegrip van het IBC-expertisecentrum, terug te vinden op de Race for the Cure en de bijbehorende gezondheidsdag. Tussen 9 en 15 uur kunnen geïnteresseerden terecht in de GZA Ziekenhuizen gezondheidslounge. Aan de hand van verschillende infostands rondom een centrale loungeruimte krijgen bezoekers meer informatie over preventie en gezondheid, maar ze kunnen er ook terecht voor meer gespecialiseerde informatie omtrent borstkanker, het inflammatoir borstcarcinoom en het IBC-expertisecentrum.