01 dec 2017

Wereld Aidsdag

Elk jaar staan we op 1 december stil bij de gevolgen van aids.


In 2013 leefden er wereldwijd zo’n 35 miljoen mensen met een hiv-besmetting. Dit aantal is hoger dan een paar jaar geleden, dankzij de betere verspreiding van hiv-remmende medicijnen.

UNAIDS, de aidsorganisatie binnen de Verenigde Naties, kiest telkens een thema waar lokale organisaties rond kunnen werken.

De feiten

39 miljoen mensen in de wereld zijn geïnfecteerd met het dodelijke aidsvirus. Elke zeven seconden komt daar iemand bij.

Elke dag sterven 8.000 mensen aan aids en raken duizenden kinderen hun ouders kwijt. Er zijn nu al 15 miljoen aidswezen.

Er zijn meer dan 25 miljoen mensen aan aids overleden en als we niets doen, zullen dat er in 2050 volgens de Verenigde Naties 280 miljoen zijn.

Aids treft vooral kinderen en jongeren. Iedere minuut sterft er ergens ter wereld een kind aan aids en raken vele kinderen hun ouders kwijt. Van alle mensen die door het aidsvirus getroffen worden, is de helft tussen 15 en 24 jaar. Minder dan 35% van de jongeren weet hoe ze zich kunnen beschermen tegen het aidsvirus.

90% van de getroffenen leeft in ontwikkelingslanden. Zuidelijk Afrika is het zwaarst getroffen, maar ook in Oost-Europa, de Cariben en Azië neemt de aidsepidemie ernstige vormen aan.

Ook in Nederland stijgt het aantal infecties met hiv en andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa).

Slechts 1 op de 10 mensen in arme landen wordt op hiv getest. Negen van de tien mensen weten dus niet eens of ze het virus hebben. Slechts 20% van de mensen die accuut aidsremmers nodig hebben, krijgen deze ook.

Maar er is ook goed nieuws: het aantal mensen dat besmet is met hiv, is voor het eerst in 25 jaar stabiel. De aidsbestrijding boekt steeds meer resultaat dankzij meer geld, betere voorlichting en meer medicijnen.