27 mei 2018

Wereld anti-tabakdag

Wenst u te stoppen met roken?


31 mei werd door de WHO (World Health Organization) uitgeroepen tot de wereld Anti-Tabaksdag. Tijdens deze dag roepen we iedereen op om een hele dag niet te roken. Een volgende stap is stoppen met roken.

Wenst u te stoppen met roken? U kunt vertrouwen op uw wilskracht, maar de voorbije jaren zijn er heel wat hulpmiddelen ontwikkeld die u kunnen helpen van het roken af te raken. Belangrijk is vooral dat u gemotiveerd bent om te stoppen. Een therapie leidt maar tot resultaat wanneer de roker ernstig overweegt om te stoppen met roken.

Hulpmiddelen en medicijnen

 • Websites en rookstopapps, zoals bijvoorbeeld via
  www.vlaanderenstoptmetroken.be
  www.tabakstop.be
  www.stopsmokingcoach.be
 • Rookstopbegeleiding via een tabakoloog.
 • Al dan niet met rookstopmedicatie zoals nicotine-vervangtherapie (klever, kauwgom ...), varenicline (Champix) en bupropion (Zyban).
  De laatste twee zijn enkel op voorschrift te verkrijgen.

De kans op een geslaagde rookstop is het hoogst bij rokers die zich laten begeleiden door een arts of tabakoloog en zich met medicijnen laten ondersteunen.

Op 31 mei 2017 kunt u tussen 10 en 13 uur  voor advies en testen terecht op de stand in de inkomhal van GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. Onze longartsen en tabakologen zullen u met raad en daad bijstaan over hoe u best kunt stoppen met roken en hoe het met uw longen is gesteld.

U kunt een afspraak maken met onze longartsen op campus Sint-Vincentius via de raadpleging longziekten, tel. 03 285 28 65.

U kunt een afspraak maken met onze tabakoloog op campus Sint-Augustinus via de raadpleging longziekten, tel. 03 443 35 57.