10 sep 2018

Werelddag ter preventie van zelfdoding


10 september is Werelddag ter preventie van zelfdoding. Er wordt over de hele wereld aandacht gevraagd voor suïcidepreventie en voor geestelijke gezondheidsproblemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat elk jaar meer dan 800 000 mensen over de hele wereld sterven door zelfmoord. Dit betekent dat elke 40 seconde iemand zelfmoord pleegt.

In Vlaanderen sterven elke dag 3 personen door zelfmoord. Het is de eerste doodsoorzaak bij jongeren tussen 15 en 19 jaar, bij volwassenen vrouwen tussen 20 en 34 jaar en bij volwassen mannen tussen 30 en 49 jaar. Het aantal suïcidepogingen ligt 10 keer hoger, wat betekent dat dagelijks ongeveer 30 personen in Vlaanderen een zelfmoordpoging ondernemen.

Met de Werelddag Suïcidepreventie vragen we ook in Vlaanderen een belangrijke mythe te doorbreken die leeft omtrent zelfmoord, namelijk dat zelfmoord niet kan voorkomen worden en dat wanneer iemand denkt aan zelfmoord we niets meer kunnen doen.

Niet alle zelfmoorden kunnen voorkomen worden, noch is de preventie van zelfmoord een gemakkelijke taak; integendeel. Maar er zijn heel wat hulpmogelijkheden voor mensen die het moeilijk hebben, die geen uitweg meer zien.

Praten kan helpen en professionele hulp is mogelijk. Elke dag zijn er honderden hulpverleners, vrijwilligers maar ook familieleden en vrienden die zich inzetten voor personen die het moeilijk hebben. Want de preventie van zelfdoding is een taak van iedereen in de samenleving!

Heeft u het zelf moeilijk of heeft u nood aan professionele begeleiding? Dan kunt u ook steeds een afspraak maken met de dienst psychiatrie van GZA Ziekenhuizen. Want ook onze medewerkers staan klaar om u te helpen.

Ook bij de Zelfmoordlijn1813 staat elke dag, 24/24 iemand voor u klaar.