Welke behandelingen bieden we aan?

Voor welke behandelingen kunt u terecht bij GZA-ziekenhuizen?

Zodra de nodige onderzoeken zijn gebeurd en de diagnose is gesteld, tekent uw arts het voor u meest geschikte behandeltraject uit.
Je kan bij de dienst Algemene, digestieve en pediatrische heelkunde terecht voor:

 

 • Algemene chirurgie (liebreuken, navelbreuken, huidletsels, littekencorrecties en –breuken, …)
 • Abdominale of buikchirurgie (lever, slokdarm, maag, galblaas, pancreas, dunne en dikke darm)
 • endocriene chirurgie  (bijnier, bijschildklier en schildklier)
 • obesitaschirurgie (gastric bypass, gastric sleeve, gastric banding)
 • proctologie (anale fissuur, aambeien, anale fistel)

Een belangrijk deel van de ingrepen gebeurt in het dagziekenhuis.
Binnen onze dienst hebben we ook een bijzondere expertise in de kinderheelkunde. Dokter Leyman en zijn team behandelen aandoeningen bij kinderen gaande van eenvoudige zaken tot heel complexe pathologieën.

Kijkoperaties

Onze buikchirurgen werken waar mogelijk via kijkoperaties (laparoscopische chirurgie). Bij zo’n kijkoperatie brengen artsen via enkele zeer kleine sneetjes/gaatjes in de buikwand de nodige instrumenten in de buik, waaronder een “laparoscoop”. Dat is een lange dunne holle buis met aan het uiteinde een uiterst kleine camera die verbonden is met een tv-monitor. Zo kunnen zij hun handelingen zien op het tv-scherm, waar zij vroeger de buik moesten opensnijden om te kunnen opereren.

Het voordeel van kijkoperaties is dat patiënten sneller herstellen en minder pijn en littekens hebben. Ze  kunnen dus sneller naar huis en hun fysieke activiteiten hervatten.

Kijkoperaties zijn onder andere mogelijk voor het  wegnemen van de galblaas of van de appendix (bij een blindedarmontsteking), voor de correctie van liesbreuken, bij de behandeling van obesitas (overgewicht),  voor een operatieve correctie van gastro-oesofageale reflux (“het zuur”) of voor de behandeling van darmtumoren.

Goed- en kwaadaardige aandoeningen

Naast patiënten met goedaardige aandoeningen (buikwandbreuken, galstenen …), komen er ook veel patiënten voor operatieve verwijdering van kwaadaardige gezwellen op de dikke- en dunne darm, slokdarm, maag, pancreas (alvleesklier) of de lever. De dienst kan ook zorgen voor de implantatie van de zogenaamde “poortsystemen” (de toedieningsweg voor chemotherapie) bij patiënten van het Iridium Kankernetwerk.

Er is voor diagnosestelling, vóór of bij de bestraling en bij chemotherapie na een operatie, nauwe samenwerking met de andere betrokken diensten zoals gastro-enterologie (maag- en darmziekten), radiologie en medische beeldvorming, radiotherapie (bestraling) en medische oncologie (gezwelziekten).

Hieronder vindt u een aantal behandelingen die u een beter beeld geven van de activiteiten op onze dienst.

 • Galblaasverwijdering (cholecystectomie)
  De chirurgische verwijdering van de galblaas noemen we ook wel “cholecystectomie”. Dit is meestal noodzakelijk wanneer galstenen klachten veroorzaken of wanneer de galblaas ontstoken is.
  De galwegen zelf worden niet verwijderd, zodat de lever blijft doorgaan met de galproductie en de afvoer. Gal-vloeistof is immers belangrijk voor de vertering van vetten. Gal wordt continu aangemaakt in de lever en afgevoerd naar de galblaas, waar het wordt ingedikt en opgeslagen. Zodra er voedsel in de darm komt (en vooral bij vet voedsel) perst de galblaas de gal via de afvoerbuis naar de dunne darm. Wanneer de galblaas is verwijderd wordt deze functie dus overgenomen door de lever en de galgangen.

  De galblaas wordt bijna altijd verwijderd m.b.v. een kijkoperatie. De operatie gebeurt onder algehele narcose. De meeste patiënten zijn na de operatie van hun klachten verlost.

 • Obesitasheelkunde
  Steeds meer mensen met overgewicht (obesitas) vragen naar een operatieve oplossing. Enkel ernstige obesitas komt in aanmerking voor een operatie. Een operatie is dan één onderdeel van een uitgebreidere, multidisciplinaire aanpak.
  Om hervallen te voorkomen krijgen patiënten binnen GZA Ziekenhuizen ook ondersteuning van een diëtist, psychiater en inwendige artsen. Voor alle  informatie over de verschillende mogelijkheden kan u terecht op de website van de obesitaskliniek.

 • Liesbreukcorrectie
  Chirurgen gebruiken verschillende technieken om breuken te herstellen. Vroeger werden enkel hechtingen gebruikt om de breuk te herstellen en de buikwand te verstevigen. Het herstel is vaak pijnlijker omdat de weefsels bij elkaar getrokken worden. Bovendien is het risico, op een nieuwe breuk vaak groter. Deze technieken worden nog zelden gebruikt.

  Tegenwoordig wordt een liesbreuk bij voorkeur hersteld met een MESH of netje. Dit netje bestaat uit kunststofmateriaal. Het wordt doorgaans zeer goed door het lichaam verdragen en is veilig. Er zijn natuurlijk verschillende netjes en materialen al naargelang de operatietechniek. Uw chirurg vertelt u er graag meer over.
  De verschillende operatietechnieken kunnen we in essentie onderverdelen in twee manieren: een klassieke “open” techniek en een laparoscopische techniek of kijkoperatie.
  Verder maken we onderscheid in het plaatsen van het netje voor of achter de spierlaag. In functie van uw medische voorgeschiedenis en uw persoonlijke voorkeur zal uw chirurg samen met u een keuze maken. In principe kan een liesbreukoperatie altijd goed op voorhand gepland worden. Enkel bij een ingeklemde liesbreuk is een dringende ingreep vereist. De meeste ingrepen gebeuren in dagziekenhuis of met één overnachting.

  De klassieke “open” methode.
  Hierbij wordt de operatie uitgevoerd via een snede in de lies. De uitstulping van het buikvIies wordt opgeheven en er wordt een kunststofnetje over de breuk geplaatst.

  De laparoscopische methode (kijkoperatie)
  Bij deze nieuwere methode worden drie kleine sneetjes aangebracht, waardoor via instrumenten en een camera aangesloten op een televisiescherm de operatie vanuit de binnenzijde van de breuk wordt uitgevoerd. Door het inblazen van koolstofdioxide (C02) in de buikwand wordt een kunstmatige “gasbel” gecreëerd waarin de chirurg kan werken. De uitstulping van het buikvIies wordt daarna opgeheven en de zwakke plaats in de buikwand hersteld met een stukje kunststof. Bij deze ingreep is een volledige verdoving steeds noodzakelijk.

 • Stoma
  Heelkunde van het spijsverteringsstelsel betekent soms het aanleggen van een tijdelijk of definitief stoma: een kunstmatige opening van de darm aan de buikwand. Patiënten met een stoma vragen een speciale verzorging en begeleiding. Zij kunnen hiervoor rekenen op een erkende stomaverpleegkundige.

 • Chirurgische behandeling aambeien
  Bij erg forse aambeien die uit de aars uitstulpen, is soms een chirurgische behandeling nodig. Ook hier zijn verschillende mogelijkheden, gaande van het klassiek wegsnijden van de aambeien tot het ‘wegnieten’ van de aambeien. De arts zal nagaan wat in uw specifiek geval aan te raden is. Na de chirurgische behandeling in het ziekenhuis moet de wonde regelmatig worden verzorgd. Indien u dit niet zelf kunt, wordt in overleg met u de thuisverpleegkundige na uw ontslag op de hoogte gesteld. Het kan dat u thuis nog stoelgangsverzachters dient te gebruiken. Het voorschrift hiervoor krijgt u mee vanuit het ziekenhuis. Hebt u last van een moeilijke stoelgang, gebruik dan vooral vezelrijk voedsel en drink veel extra water.

 • Behandeling anale fissuur
  De behandeling van de constipatie of diarree kan soms leiden tot genezing van de kloof. Bij voorkeur wordt een acute fissuur conservatief ( dit is zonder operatie) behandeld. Op die manier genezen 90% van de acute fissuren zonder operatie.
  Conservatieve therapie veronderstelt het bestrijden van de constipatie, bevorderen van zachte stoelgangsgewoonten: een vezelrijk dieet (plantaardige vezels, zoals bruin of volkoren brood, zemelen,…), vezelsupplementen (bulking agents), laxatieven (stool softeners) en voldoende vochtinname. Deze maatregelen bevorderen aldus de genezing. Evenzeer zal een vezelrijk dieet soelaas bieden voor diarreeproblemen.

  Daarnaast geven warme zitbaden (gedurende 10 tot 20’) een verlichting van de pijn en geeft dit een relaxatie (ontspanning) van de sluitspier. Soms worden bijzondere medicaties of zalven voorgeschreven. Het is dan ook belangrijk de zalf juist aan te brengen. Je arts geeft je ongetwijfeld de goede tips. Een chronische fissuur wordt operatief behandeld.

  Heelkunde is een zeer effectieve behandeling voor een anale fissuur en het aantal recidieven (terugkeer van de fissuur) na heelkunde is laag. Het is een kleine ingreep, waarbij een klein deel van de interne sluitspier wordt doorgenomen. Ten gevolge van deze partiële interne sfincterotomie vermindert de anale pijn en de spasmen en kan de fissuur genezen. Vaak wordt de fissuur ook verwijderd of aangefrist.
  Indien er een huidaanhangsel (skintag) aanwezig is dient dit eveneens te worden verwijderd om de genezing te bevorderen. De kleine incisie in de sluitspier geeft slechts uiterst zelden aanleiding tot vermindering van de continentie. De procedure wordt via daghospitalisatie uitgevoerd.

  Volledige genezing treedt meestal op binnen enkele weken. Dikwijls heeft de patiënt geen pijn meer na enkele dagen.
  Een aangepaste pijnstilling wordt u voorgeschreven. Het is ook aangewezen de anale regio zuiver te houden. Hiervoor zijn zitbadjes of reiningen met de sproeier van de douche aangewezen, twee maal per dag en na elke stoelgang. Een vezelrijk dieet en evt. inname van laxativum kan nodig zijn.

 • Behandeling anaal abces en anale fistel
  De behandeling van een abces bestaat uit het maken van een opening in de huid om op die manier de etter vanuit de geïnfecteerde holte te laten weglopen en daardoor de inwendige druk te verlagen. Meestal is een ingreep onder algemene verdoving noodzakelijk en een korte hospitalisatie aangewezen. Hospitalisatie kan ook noodzakelijk zijn bij diabetici en bij mensen met een lagere immuniteit. Enkel antibiotica innemen is geen goede behandeling van een abces omdat antibiotica slecht binnendringen in het vocht van het abces.

  De behandeling van een fistel vraagt steeds heelkunde. Soms kan de behandeling terzelfdertijd als de behandeling van het abces worden uitgevoerd. Hierbij wordt dan een fistulotomie (= het openleggen van het fistelverloop) uitgevoerd. Dit kan alleen bij oppervlakkige fistels of fistels die maar beperkt door de sluitspier lopen. Op die manier valt het traject van de fistel open, als een opengevallen boek. Na de operatie blijft er voldoende sluitspierweefsel over om de continentie te bewaren.
  Wanneer de fistel te hoog doorheen te sluitspier verloopt, kan deze niet worden doorgesneden, omwille van de continentie. Dan is een meer uitgebreide behandeling noodzakelijk. Meestal dient de fistel uit te rijpen (maturatie). Hiervoor wordt een draadje in de fistel geplaatst (tress/seton). Na meerdere weken rijping kan dan de definitieve behandeling van de fistel worden uitgevoerd. Hiervoor zal uw chirurg de meest aangewezen behandeling uitkiezen.

Meer informatie?

Uitgebreider informatie over de dienst, onderzoeken of contactgegevens vindt u in folders of brochures die verkrijgbaar zijn bij de balies van de dienst Algemene, digestieve en pediatrische heelkunde.

Een aantal folders kunt u ook online lezen. Kijk daarvoor onderaan de pagina of in het overzicht van alle folders van GZA Ziekenhuizen.