Onderzoek en diagnose

Voor onderzoeken en diagnoses mag u binnen GZA Ziekenhuizen rekenen  op een breed scala van moderne onderzoekstechnieken.

Zo bieden we onder meer:

 • Elektrocardiogram (ECG)
  Een elektrocardiogram is een registratie van de elektrische activiteit in het hart, die wordt weergegeven als een curve en geprint op een papier of zichtbaar op de computer.  Deze registratie geeft al een belangrijke hoeveelheid informatie over de werking van het hart.

  Het elektrisch signaal dat doorheen het hart loopt wordt opgevangen door elektrodes (plakkers, zuignappen of plaatjes) die via een draad met het opnametoestel zijn verbonden. Dit onderzoek is pijnloos en snel, even stil blijven liggen is wel nodig.

 • Echocardiografie
  Hierbij worden echogolven ("ultrasone" golven) uitgezonden en weerkaatst door de hartstructuren. Op die manier krijgt men een beeld van de verschillende delen van het hart, hun vorm, grootte en beweging. De dikte en beweging van de hartspier kan worden beoordeeld, evenals de werking van de hartkleppen, de inplanting en het verloop van de grote bloedvaten. Kleuren geven de richting van de bloedstroom weer. Dit geeft ons nog meer informatie over eventuele defecten ("gaatjes" in het hart, abnormale verbindingen, vernauwde of lekkende kleppen).

 • Inspanningstest
  Ook wel ergometrie genoemd of fietstest.
  Deze dient om de werking van het hart en de elektrische geleiding te evalueren tijdens inspanning. Soms worden bepaalde afwijkingen enkel op die manier ontdekt.
  Net zoals bij een ECG worden elektrodes bevestigd op het bovenlichaam. Er wordt dan gestart met fietsen aan een bepaalde trapsnelheid, waarbij om de minuut de weerstand wordt verhoogd (net als toenemend bergop rijden). Bij uitputting wordt de test beëindigd.

 • Holter
  Eigenlijk wordt het hartritme opgenomen zoals bij een ECG, maar dan gedurende langere tijd (meestal 24 u, soms ook tot een week). Het toestel slaat de gegevens op en deze worden later uitgelezen en beoordeeld. Op deze manier wordt meer informatie verkregen dan bij een ECG wat maar een korte momentopname is.
  Dit wordt gebruikt om bijvoorbeeld klachten zoals hartkloppingen, flauwtes … beter te onderzoeken.

 • Bloeddrukmeting
  De meting van de bloeddruk is een belangrijke parameter. Hierbij wordt een manchette (een soort opblaasbare band) opgeblazen tot de bloedstroom ophoudt. Langzaam laat men dan de manchette leeglopen.

 • Zuurstofsaturatiemeting
  Hierdoor meet men het zuurstofgehalte in het bloed. Normaal is dit boven de 95%. Het kan verlaagd zijn bij bepaalde hartafwijkingen, maar ook bij een slechte toestand van de longen.