Waarmee kunt u bij ons terecht?

In totaal zijn er meer dan tweeduizend verschillende huidziekten bekend. Hieronder vindt u informatie over enkele veel voorkomende aandoeningen waarbij ons team u kan helpen.

Kom bij twijfel altijd even naar de raadpleging. Zelfdiagnose op basis van foto’s of beschrijvingen is risicovol. Het verschil tussen een goed- of kwaadaardige huidaandoening is vaak enkel door ervaren huidspecialisten te zien of te bevestigen via testen.

 • Acne (jeugdpuistjes)
  Acne ontstaat door een ontsteking van de talgklieren welke hoofdzakelijk voorkomen ter hoogte van het gelaat, de borst en de rug. Acne kenmerkt zich door mee-eters (comedonen) of verstopte poriën, rode pukkels en puisten.
  Veel mensen spreken ook wel over “jeugdpuistjes” omdat vooral tieners last hebben van  acne. Na het 40e levensjaar komt acne praktisch bijna niet voor. Meestal gaat acne vanzelf weer over. Toch heeft acne vaak een ernstige impact op de levenskwaliteit van adolescenten of veroorzaakt deze acne ernstige littekens op latere leeftijd waardoor een behandeling zich opdringt.

 • Actinische keratose
  Actinische keratose wordt beschouwd als een (op langere termijn) beschadiging van de huid door de zon. De beschadiging is zichtbaar als een rode, ruwe verhoorning van de huid met schilfers en korstjes. Dit is vooral zichtbaar op het hoofd en de handen en komt het vaakst voor bij licht gepigmenteerde personen.
  Meer info over precancereuze huidletsels vindt u hier.

 • Couperose
  Couperose is meestal te herkennen aan abnormale roodverkleuring van de wangen en/of de neus, soms ook van het voorhoofd of de kin. Couperose wordt veroorzaakt door kleine uitgezette haarvaatjes in de huid. Couperose is een cosmetisch storende, maar ongevaarlijke huidaandoening en kan behandeld worden met laser.

 • Eczeem
  Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid die roodheid, bultjes en blaasjes, schilfering, zwelling veroorzaakt wat meestal gepaard gaat met jeuk. Krabben verergert de jeuk waardoor de plekken pijn gaan doen en in het ergste geval opengaan en bloeden. 

  Er bestaan vele vormen van eczeem naargelang de oorzaak – zoals:
  • Seborroïsch eczeem zit vooral op plaatsen waar veel talgklieren voorkomen, met name het hoofd en de borst en geeft roodheid met schilfers en wordt in verband gebracht met een gist (pityrosporon) op de huid.
  • Contacteczeem ontstaat door een reactie op een product of stof waar de huid mee in aanraking komt . Contacteczeem kent een  irritatieve vorm en een allergische vorm door overgevoeligheid voor een product.
  • Asteatotisch eczeem of uitdrogingseczeem ontstaat door uitdroging van de huid en komt voornamelijk t.h.v. de benen voor.
  • Dyshidrotisch eczeem doet zich voor t.h.v. handen en voeten en kenmerkt zich door blaasjes die kunnen samenvloeien tot blaren op de huid.
  • Constitutioneel of atopisch eczeem kan voorkomen van de geboorte of in de eerste levensjaren. Kenmerkt zich in de beginfase door uitslag in het gelaat (dauwworm genoemd), later uit het eczeem zich  typisch in de knie- en elleboogplooien. De oorzaak van deze vorm van eczeem is niet gekend doch is vaak erfelijk. Het eczeem vertoont een op en neergaand verloop en dooft meestal spontaan uit na de puberteit.

 • Haaruitval (alopecia)
  Iedereen verliest dagelijks een 100-tal haren. Pas wanneer u aanzienlijk meer haren verliest spreken we van haaruitval. Daarbij onderscheiden we veralgemeende haaruitval (alopecie) en haaruitval waarbij er kale plekken ontstaan (alopecia areata).
  Alopecie kan optreden als gevolg van hormonen (androgenen, zoals bij het mannelijke type haaruitval) of door een stoornis in de haarcyclus – bijvoorbeeld na zwangerschap, narcose of ziekte.
  Bij alopecia areata ontstaan kalende plekken op de hoofdhuid of elders op het lichaam. Stressfactoren worden vaak als oorzaak teruggevonden. Over het algemeen is een alopecia areata van voorbijgaande aard.

 • Huidinfecties
  Er zijn verschillende soorten huidinfecties. Zo is er bijvoorbeeld de “krentenbaard”  (impetigo), een infectie veroorzaakt door bacteriën (streptokokken of stafylokokken) waarbij er blaasjes ontstaan die zich verder ontwikkelen tot blaren en wonden met een gelige korst.
  Bij wondroos (erysipelas) is een infectie van de huid en het onderliggende weefsel door of streptokokken of stafylokokken die via een wondje in de huid binnendringen. Wie wondroos heeft voelt zich ziek en heeft vaak koorts en een plaatselijk rode huid, meestal op de benen.
  Schimmelinfecties zien er vaak uit als rode vlekken met rand van schilfers. De vlekken breiden zich ringvormig uit en worden in de volksmond ook wel eens “Katharina wielen” genoemd. Schimmels kunnen ook de nagels infecteren waardoor de nagel gaat verkleuren en verdikken.

 • Huidkanker
  De drie bekendste types huidkanker zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende huidkanker bij vooral ouderen. Het is een relatief onschuldige huidkanker die in principe niet uitzaait.
  Plaveiselcelcarcinoom komt minder vaak voor en kan zich (soms) wel uitzaaien. Zowel basaalcel- als plaveiselcelcarcinoom worden in verband gebracht met blootstelling aan de zon.
  Melanoom is de agressiefste vorm van huidkanker en ontstaat uit de pigmentcellen van de huid: aanvankelijk onschuldige moedervlekken worden dan kwaadaardig, mogelijk door blootstelling aan de zon. Wordt deze huidkanker tijdig ontdekt, dan is hij goed te genezen. Bij laattijdige vaststelling kan een kwaadaardig melanoom levensbedreigend worden.

  Meer informatie over huidkanker vindt u hier.

 • Netelroos (urticaria)
  Netelroos (urticaria) is een  huidaandoening waarbij patiënten last hebben van jeukende rode vlekken en bulten. De vlekken en bulten komen en gaan, ze zijn van korte of middellange duur en verplaatsen zich vaak.
  Netelroos is meestal tijdelijk, maar ook heel wat mensen hebben er chronische last van, wat veel gevolgen heeft voor de levenskwaliteit. Zo’n 20 procent van de bevolking krijgt gedurende zijn leven wel eens te maken met urticaria.

 • Moedervlekken
  Moedervlekken (officiële benaming: naevus naevocellularis) zijn een ophoping van (vaak) pigmentvormende cellen. Moedervlekken zien er uit als bruine vlekjes en ontstaan meestal pas in de eerste levensjaren. Soms zijn ze ook zwart of zelfs een beetje licht van kleur. De ene is plat en de ander kan bol zijn. Ook de grootte kan sterk verschillen. Elk mens heeft gemiddeld zo’n 25 moedervlekken.
  Dermatologen kunnen moedervlekken wegsnijden of -branden als deze bijvoorbeeld last veroorzaken omdat ze ver uitsteken of gewoon omdat het niet mooi is.
  Ook kunt u bij een dermatoloog laten onderzoeken of bepaalde moedervlekken goed- of kwaadaardig zijn. Worden moedervlekken groter, veranderen ze van kleur of van vorm, gaan ze bloeden, jeuken of doen ze pijn? Dan gaat u voor de zekerheid best eens langs een dermatoloog.

 • Vitiligo (pigmentstoornis)
  Vitiligo is een huidaandoening waarbij huid en haar pigment verliezen zodat er witte plekken van verschillende grootte en vorm ontstaan. Bij ongeveer de helft van de mensen ontstaat de huidziekte voor hun 20e levensjaar. De vlekken zijn niet gevaarlijk en kunnen overal op het lichaam voorkomen. Ze variëren in grootte en kleur, waarbij de rand vaak donkerder is dan de normale huid. Vitiligo komt vaak symmetrisch op het lichaam voor. De precieze oorzaak van dit pigmentverlies is niet gekend. Vitiligo wordt gerekend tot de auto-immuunziekten waarbij het lichaamseigen immuunsysteem het in dit geval verkeerdelijk gemunt heeft op het lichaamseigen pigment.

 • Pityriasis versicolor
  Pityriasis versicolor is een onschuldige huidaandoening veroorzaakt door een gist (pityrosporon) die vrijwel iedereen op de huid heeft. Bij de meeste mensen leidt dit niet tot klachten. Enkel bij een vette huid of overmatig zweten kunnen er gekleurde, licht schilferende plekken ontstaan. Er bestaat ook een witte vorm, de zogenaamde pityriasis versicolor achromians.

 • Psoriasis
  Psoriasis is een chronische ontstekingsziekte van de huid, waarbij huidcellen, geprikkeld door het immuunsysteem, overdreven beginnen te groeien. Typische kenmerken zijn rode, schilferende vlekken, meestal op de ellebogen, knieën en hoofdhuid. Deze ziekte is niet besmettelijk en kan helaas nog niet definitief genezen worden, wel onder controle gehouden worden.
  De precieze oorzaak is niet bekend. Bij ongeveer een derde van de patiënten komt het in de familie voor, wat wijst op een erfelijke oorzaak. Maar niet iedereen bij wie psoriasis in de genen zit krijgt ook effectief psoriasis. Waarschijnlijk heeft dit te maken met de precieze combinatie van verschillende genen.
  Naast de genetische aanleg kunnen ook omgevingsfactoren een rol spelen bij het , opflakkeren en/of verergeren van deze huidaandoening – zoals huidinfecties en -verwondingen, infecties (zoals keelinfecties door streptokokken), bepaalde medicamenten (denk aan bepaalde geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk, malaria, depressie), stress, invloed van hormonen (bijvoorbeeld bij menstruatie) of soms ook blootstelling aan de zon en roken.

 • Rosacea
  Dit is een huidaandoening in het gelaat. Kenmerkt zich door roodheid en haarvaatjes (couperose ) op de wangen. Ook kunnen er pukkels en puistjes voorkomen.

 • Schurft (scabiës)
  Schurft is een besmettelijke huidziekte veroorzaakt door schurftmijt, een parasiet die zich ophoudt in de opperhuid. Dit zorgt (vooral ’s nachts) voor veel jeuk.

 • Wratten
  Wratten zijn het gevolg van een virus (humaan papillomavirus of HPV). Ze veroorzaken goedaardige huidgezwelletjes die meestal op de handen en voeten zitten, maar in principe overal op de huid kunnen voorkomen.
  Wratten rond de geslachtorganen worden condylomata genoemd en besmetting gebeurt vaak via seksueel contact. Daarom worden ze gerekend tot de seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA).

  Parelwratjes (mollusca) zijn bolhoedvormige bobbeltjes veroorzaakt door een virus. Deze komen vooral voor bij kinderen.

  Ouderdomswratten zijn goedaardige aangroeisels van de huid en verschijnen veelal vanaf het 50e levensjaar. Hoe ouder hoe meer kans op het ontstaan van deze wratten.
  Ouderdomswratten zien er eerst uit als geel bruine vlekken die later verheven, dikker, bloemkoolachtig en wratachtig worden. Ze hebben niets te maken met klassieke wratten en zijn ook niet besmettelijk.

Artsen op deze dienst

» Sint-Augustinus

Artsen/zorgverleners op campus Sint-Augustinus

 • : Diensthoofd
 • : Adjunct-diensthoofd

» Sint-Jozef

Artsen/zorgverleners op campus Sint-Jozef

 • : Diensthoofd
 • : Adjunct-diensthoofd

» Sint-Vincentius

Artsen/zorgverleners op campus Sint-Vincentius

 • : Diensthoofd
 • : Adjunct-diensthoofd

Documentatie bij deze dienst