Onderzoek en diagnose

Voor onderzoeken en diagnoses mag u binnen ons centrum  rekenen op een breed scala van moderne onderzoekstechnieken. Alle teamleden staan bovendien garant voor een snelle, veilige en kwaliteitsvolle uitvoering van de onderzoeken en zijn ook steeds bereikbaar voor meer informatie.

Radioactieve stoffen?

Om de werking van de organen in beeld te brengen gebruikt de nucleaire geneeskunde kleine dosissen radioactieve stoffen. Deze worden meestal toegediend via inspuiting in een bloedvat of soms via aërosol of gemengd in eten.

De hoeveelheid straling voor uzelf is vergelijkbaar met andere scanneronderzoeken (zoals een CT-scan) en is ook ongevaarlijk voor mensen en huisdieren in uw omgeving. Enkel zwangere vrouwen of baby’s vermijden best contact met radioactiviteit.

Speciale aandacht voor kinderen

Om onderzoeken voor kinderen zo vlot en aangenaam mogelijk te laten verlopen is er in de wachtzaal een speelhoek ingericht. Tijdens het onderzoek kunnen ze soms kinderfilms bekijken en is er pijnloze immobilisatie door luchtkussens.

Hoe werkt het precies?

Soms onmiddellijk en soms enkele uren na toediening van de radiotracer wordt de scan uitgevoerd. Met behulp van een gammacamera  wordt dan een 2 dimensionaal-beeld (scintigrafie) gemaakt van het volledige lichaam of van bepaalde regio’s. Aanvullend kunnen 3D-beelden (SPECT) worden gemaakt. Enkele van onze gammacamera’s zijn bovendien uitgerust met CT: deze SPECT/CT-combinatie laat toe de afwijkingen zeer nauwkeurig in het lichaam te lokaliseren wat een onbetwistbare meerwaarde is voor de diagnosestelling.

De duur van dit onderzoek is gewoonlijk 45 minuten.

Wat gebeurt er met de beelden?

Alle beelden worden gedigitaliseerd en opgeslagen in het PACS-systeem van het ziekenhuis, zodat ze voor de ziekenhuisartsen permanent beschikbaar zijn. Voor artsen werkzaam buiten het ziekenhuis worden de beelden en het protocol beschikbaar gemaakt via internet op een beveiligde “Pacs-On-Web”, bereikbaar met een unieke code die u wordt mee gegeven.