Oogheelkunde (Oftalmologie): Onderzoek en diagnose

campus Sint-Augustinus - route 301

campus Sint-Vincentius - route 61

Onderzoekstechnieken binnen deze dienst

Op onze dienst beschikken we over een breed gamma moderne onderzoekstechnieken voor gedetailleerd en grondig onderzoek, maar we kijken ook verder dan enkel het oog. Veel oogziektes vinden hun oorzaak immers in andere aandoeningen. Daarom werken wij - indien nodig - nauw samen met andere specialisten binnen onze ziekenhuisgroep: internisten, reumatologen, neurologen, kinderartsen, enzovoort. De onderzoeken die we doen, zijn onder meer:

Oogdrukmeting

Elk oog heeft een bepaalde spanning (de oogdruk). Een te hoge druk kan de oogzenuw beschadigen en uiteindelijk glaucoom veroorzaken. We kunnen de druk meten met de zgn. applanatie tonometrie (vgls Goldman) of pneumotonometrie (de “luchtpuf”).

Gezichtsveldonderzoek

Bij een gezichtsveldonderzoek gaan we na hoe gevoelig de lichtwaarneming is in het hele gezichtsveld van het oog, niet enkel centraal dus. Een gezichtsveldonderzoek is nodig bij verhoogde oogdruk (bv. bij glaucoom), neurologische aandoeningen (bv. herseninfarct) of bij klachten over verlies van “zijzicht”.

Fluo-angiografie

Bij een fluo-angiografie wordt er een contrastvloeistof in een ader ingespoten, waardoor de bloedvaten in het netvlies oplichten en kleine afwijkingen veel duidelijker worden. Een camera legt de beelden vast.

Oog- biometrie

Bij de biometrie (optisch of ultrasoon) nemen we de “maten” van het oog: de kromming van het hoornvlies, de diepte van de voorste oogkamer, de lengte van het oog, … Deze informatie is nodig voor een lensimplant.

Autorefractie

Via autorefractie meten we de brekingsafwijking van het oog om te helpen bepalen wat de sterkte van brilglazen of contactlenzen moet zijn.

OCT-scan

Met een OCT-scan maken we beelden in hoge resolutie van onderdelen van het oog. Deze beelden geven een doorsnee van bv. het netvlies of de oogzenuw. Vaak gebruikt men de OCT-scan om beelden te maken van de macula of “gele vlek”, het centrale deel van het netvlies.

Echografie

Een echografie maakt gebruik van geluidsgolven die zich door zachtere of hardere weefsels voortplanten en reflecteren. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt wanneer de ooglens of het hoornvlies troebel zijn.