Reumatologie: Onderzoek en diagnose

campus Sint-Augustinus - route 227

campus Sint-Vincentius - route 5

Een snelle diagnose kan het verschil maken

Bij reumatische aandoeningen is het erg belangrijk om zo vlug mogelijk de juiste diagnose te stellen en een behandeling te starten. Snel ingrijpen kan bij sommige soorten reuma lichte of soms zelfs ernstige invaliditeit voorkomen. Vooral bij artritis is het belangrijk er snel bij te zijn. Ontstekingen kunnen in enkele weken tijd al veel schade aanrichten. Ga bij deze signalen zeker even langs bij je huisarts:

  • als je plots pijn en zwellingen hebt in één of meerdere gewrichten die meerdere dagen duurt;
  • als je ’s nachts wakker wordt van de pijn en ’s ochtends moeilijk functioneert door pijn of stijfheid;
  • als je voortdurend vermoeid bent zonder duidelijke oorzaak.
Vrouw ondergaat een DXA botmeting
Botmeting met behulp van DXA-technologie

Onderzoekstechnieken binnen de reumatologie

Voor onderzoeken en diagnoses kan je bij de dienst reumatologie rekenen op een breed scala van moderne en betrouwbare onderzoekstechnieken. We maken gebruik van moderne apparatuur: zo kunnen botmetingen op de dienst zelf plaatsvinden en staat er een echotoestel met hoge resolutie, alsook capillaroscopie ter beschikking. Ons eigen dagziekenhuis, de ‘zorgkliniek reumatologie’ zorgt voor een nauwe interactie met de patiënten en voor een nauwe samenwerking met de reumaverpleegkundigen.

Internistisch onderzoek

Bij dit onderzoek bekijken we het lichaam op holistische manier. Dit wil zeggen dat we de werking van het lichaam in zijn geheel bekijken en niet een specifiek onderdeel. Hierbij maken we soms ook gebruik van bloed-, urine- of andere onderzoeken.

Klinisch onderzoek

Bij een reumatologisch onderzoek onderzoeken we de patiënt van kop tot teen waarbij het bewegingsstelsel meestal centraal staat. We breiden dit onderzoek soms uit met bijkomende evaluaties van het hart, de longen,…

Bloedonderzoek

Bij dit onderzoek nemen we met behulp van een holle naald een staal bloed af dat we dan voor onderzoek naar het labo sturen. In dit onderzoek bekijken we de waarden van de verschillende stoffen in het bloed. Abnormaal hoge of lage waarden of specifieke biomarkers kunnen eventueel wijzen op bepaalde aandoeningen en zo helpen om een juiste diagnose te stellen.

Radiografie

Hier maken we met behulp van röntgenstralen een foto van het inwendige lichaam. Het kan dan bv. gaan om foto’s van de botten en gewrichten of van de wervelkolom.

Echografie

Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van geluidsgolven. Het is een pijnloos, niet-schadelijk onderzoek dat laagdrempelig te gebruiken is door de reumatoloog. Met een echografie kunnen specifieke afwijkingen opgespoord worden die de diagnose van een reumatische ziekte kunnen ondersteunen. Dit onderzoek kan ook gebruikt worden om het effect van bepaalde behandelingen op te volgen.

CT-scan

Bij een CT-scan worden er röntgenfoto’s gemaakt maar dan van de dwarsdoorsnede van uw lichaam. Een CT-onderzoek is een radiologisch onderzoek waarbij delen van het lichaam in beeld worden gebracht door middel van een CT-scanner. Een CT-scanner, soms ook wel ‘CAT-scanner’, ‘CT’ of gewoon ‘scanner’ genoemd, bestaat uit 2 delen: een horizontale tafel en een grote ring. Tijdens een CT-onderzoek ligt de patiënt op deze tafel die we door de ring schuiven. In deze grote ring zitten de zenders van de röntgenstralen en aan de andere kant zitten de ontvangers. Dit geheel draait rond de patiënt terwijl de patiënt door de CT schuift. Al die gemeten informatie wordt vervolgens door de computer omgezet in verschillende doorsnedes van het gescande lichaamsdeel. Elk beeld is als het ware een weergave van een plakje van uw lichaam. Om het contrast tussen de verschillende weefsels te vergroten wordt er vaak een jodiumhoudend contrastmiddel toegediend.

MRI

Een MRI is een beeldvormingsmethode om doorsneefoto’s te maken van het menselijk lichaam in elke gewenste richting. Bij het onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstralen, maar van een sterke magneet in een grote brede ring waarin korte onschadelijke radiogolven worden uitgestuurd, die in het lichaam bepaalde signalen opwekken. Deze worden door antennes rond het te onderzoeken lichaamsdeel opgevangen en worden verwerkt tot beelden. Andere benamingen zijn MR, NMR en KST.

EMG (elektromyografie)

Met een elektromyografie meten we met elektrodes de kleine elektrische ontladingen in de spieren. Zo kunnen we zien of er bepaalde zenuwen gekneld zitten, ontstoken zijn of irritaties vertonen. Met een EMG kunnen we ook informatie over de spieren verkrijgen.

Botmeting

Bij een botmeting gaan we aan de hand van röntgenstralen het kalkgehalte in het bot na. Aan de hand van deze meting kan men kijken of je osteoporose hebt of risico loopt om osteoporose te ontwikkelen. Dit onderzoek is volledig pijnloos. Het onderzoek gebeurt door middel van de zogenaamde DXA technologie (zie afbeelding), soms ook DEXA genoemd, en maakt gebruik van een uitermate geringe dosis röntgenstralen. In bepaalde gevallen wordt de klassieke botmeting aangevuld met een zogenaamde VFA, vertebral fracture assessment, waarbij gescreend wordt naar ‘latente wervelindeukingen’.

Botscan (skeletscintigrafie)

Bij dit onderzoek wordt er eerst een licht radioactieve tracer ingespoten waarna je voldoende water moet drinken. Na enkele uren is de radioactieve stof opgenomen in het skelet en kunnen we starten met een scan. Op de beelden zullen delen van het skelet met bepaalde aandoeningen (bv. ontstekingen) oplichten dankzij de radioactieve tracer. Het onderzoek is pijnloos en de hoeveelheid radioactieve straling is dezelfde als bij röntgenopnames.

Capillaroscopie (nagelriemonderzoek)

Bij een nagelriemonderzoek worden de kleine bloedvaatjes (capillairen) van de nagelriem in beeld gebracht. Dankzij deze techniek kunnen we haarvaten bestuderen zonder weefsel weg te nemen. Dit onderzoek is belangrijk in het kader van de diagnosestelling en uitwerking van patiënten met Raynaud syndroom en/of (vermoedelijk) systeemlijden. Dit onderzoek duurt ongeveer 10 à 15 minuten en is volledig pijnloos.