Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Huid-op-huidcontact

Wat is huid-op-huidcontact?

Na een vaginale bevalling wordt de baby meteen op de blote huid van mama gelegd voor minstens 1 uur ongestoord huid-op-huidcontact. Vaak duurt dit langer dan 1 uur. Dit 'knuffeluurtje' zorgt voor een aangename eerste kennismaking met je baby. Je baby kan even bekomen van de bevalling en zijn nieuwe wereld verkennen terwijl hij een vertrouwde stem, hartslag, geur,… dicht bij hem heeft. De vroedvrouw is in de buurt en komt regelmatig langs, maar je krijgt ook de tijd om in alle rust van dit eerste moment samen te genieten. We raden dan ook sterk aan om tijdens dit moment geen gebruik te maken van je GSM. Zo kan je je volledig concentreren op de baby en zijn ademhaling. Foto's maken kan natuurlijk wel. Vaak gebeurt de eerste (borst)voeding ook tijdens dit eerste uur na de geboorte. Hier zullen we je verder in begeleiden.

Ook bij een keizersnede streven we zo snel mogelijk huid-op-huidcontact na. De vroedvrouw zal de baby bij jou huid-op-huid leggen indien jij je goed voelt en je baby een goede start maakt. De kinderarts is standaard aanwezig bij een keizersnede. Mocht er een reden zijn dat je baby nagekeken dient te worden door de kinderarts dan wordt het huid-op-huidcontact meteen daarna hernomen indien mama en baby dit toelaten. De vroedvrouw blijft daarbij continu aanwezig. Afhankelijk van de drukte op de verloskamer gebeurt dat zo lang als gewenst voor jullie en mogelijk is voor ons. Lukt het huidcontact met mama niet? Dan schakelen we je (geboorte)partner in om dit over te nemen. Als alles vlot verloopt en jij voelt je goed, mag je samen met je baby daarna naar de verloskamer in plaats van naar de gewone recoveryafdeling.

 

Wat zijn de voordelen van huid-op-huidcontact?

  • Door huid-op-huidcontact versterk je de band die je als ouder met je baby opbouwt.
  • Door dicht bij je te liggen hoort je baby je hartslag, ademhaling en stem. Dit zijn vertrouwde geluiden voor hem waardoor hij minder stress ervaart.
  • Tijdens het huid-op-huidcontact zal je baby dieper slapen. Zijn ademhaling zal rustiger zijn.
  • Je zal je meer bewust worden van het gedrag van je baby. Zo leer je je baby sneller kennen. Ook hongersignalen zal je eerder opmerken.
  • Je baby behoudt tijdens dit contact gemakkelijker zijn lichaamstemperatuur.
  • Daarnaast blijft ook de bloedsuikerspiegel en zuurstofgehalte stabieler.
  • Het werkt pijnstillend bij bepaalde procedures zoals bloedprikken.
  • Het zorgt voor een betere melkproductie en een grotere slaagkans van de borstvoeding.
Baby krijgt huid-op-huidcontact van de moeder

Hoe leg je je baby op een veilige manier huid-op-huid?

  1. Creëer een rustige omgeving. Schakel je GSM (of televisie) uit.
  2. Kleed je baby volledig uit. Je baby heeft enkel een luier aan.
  3. Neem een zittende houding aan. (Minstens 45° rechtop)
  4. Maak volledig huidcontact door je baby op zijn buik op je borstkast te leggen. Het hoofdje van je baby ligt op kushoogte.
  5. Blijf je bewust van de kleur en ademhaling van je baby.
  6. Gebruik een deken om je baby en jezelf te bedekken. Zo verliezen jullie geen warmte.
  7. Indien je moe bent/wenst te slapen: laat het huidcontact over aan je partner of leg je baby aangekleed in zijn eigen bed.