Materniteit, verloskamer en neonatologie campus Sint-Vincentius: Consultatie vroedvrouw

Consultatie vroedvrouw

De vroedvrouw kan je tijdens de zwangerschap advies geven en mee opvolgen (in samenwerking met de gynaecoloog). Daarnaast kan de vroedvrouw ook veel meer betekenen als vertrouwenspersoon. Iemand aan wie je alles kan vragen en die je advies geeft. Dat kan gaan over de zwangerschap zelf, de bevalling, (natuurlijke) pijnbestrijding, borstvoeding. Ook voor praktische informatie rond administratie of je eventuele ziekenhuisopname kan je bij de vroedvrouw terecht. Wanneer je specifieke vragen hebt, kan de vroedvrouw ook tijd nemen om die te beantwoorden.

Je kan beroep doen op een vroedvrouw in het ziekenhuis via de consultatie vroedvrouwen. Ook kan je zelf contact opnemen met een vroedvrouw die aan huis komt.

Vroedvrouwenconsultatie in het ziekenhuis

Op onze campus bieden we twee consultaties aan door de vroedvrouw. Deze vroedvrouw is verbonden aan het ziekenhuis. De consultaties zijn een aanvulling op de consultaties bij je gynaecoloog. Ze vinden plaats rond 25 weken en rond 33 weken zwangerschap. De vroedvrouw geeft je bijkomende informatie over zwangerschap, arbeid en bevalling.

  • Eerste consultatie: praktische info over leeftips tijdens de zwangerschap, alsook rond administratie en ziekenhuisopname.
  • Tweede consultatie: arbeid en bevalling (o.a. pijnbestrijding, verloop…). Voor informatie rond borstvoeding verwijzen we je graag door naar de borstvoedingsinfoavond.
  • Eventueel derde consultatie: indien nog of gewenst kan er een derde consultatie ingepland worden (bv. Als je niet aanwezig kan zijn op de borstvoedingsinfoavond of als je een andere taal spreekt), als jij en je partner nog vragen hebben.

De consultaties kunnen plaatsvinden op volgende momenten:

  • Maandag 8.45 - 15.30 uur
  • Dinsdag 8.45 - 15.30 uur
  • Donderdag 8.45 - 20.15 uur

Een consultatie duurt ongeveer een uurtje. Indien er specifieke vragen zijn, bundel deze dan en neem ze mee naar de consultatie. We raden aan om samen met je partner naar de consultatie te komen, of je mag je ook door iemand anders laten begeleiden. Je kan een afspraak maken via het telefoonnummer 03 283 15 15 of via deze link (MijnZAS). Wanneer je je aanmeldt via MijnZAS kies je voor het specialisme vroedvrouwen. Op de volgende pagina kan je dan de campus Sint-Vincentius selecteren. Wanneer je dit doet, krijg je enkel mogelijke afspraken in ons ziekenhuis. Dit is belangrijk om de correcte informatie te kunnen krijgen over het opvolgen van je zwangerschap, arbeid en bevalling binnen Sint-Vincentius.

Voor je naar de consultatie komt, dien je je in te schrijven in de inkomhal. Dit kan via de ambulante opname aan de hoofdingang of via de elektronische kiosken. Daarna loop je door naar de vroedvrouwenconsultatie die zich bevindt op de tweede verdieping, routenummer 73.

Opgelet: Door de grote vraag naar afspraken op consultatie, vragen we tijdig je afspraak te annuleren als je niet aanwezig kan zijn. Dit kan online of telefonisch. Indien je niet annuleert, zien wij ons genoodzaakt om de consultatie alsnog aan te rekenen. 

Vroedvrouwenconsultatie

Vroedvrouw aan huis

Vraag gerust aan de vroedvrouw in het ziekenhuis of aan je gynaecoloog na welke zelfstandige vroedvrouwen nauw met ons samenwerken. Een zelfstandige vroedvrouw is niet verbonden aan het ziekenhuis, maar werkt wel nauw met ons samen. Zij mogen jouw arbeid en bevalling emotioneel begeleiden in het ziekenhuis. De medische begeleiding gebeurt steeds door een vroedvrouw van het ziekenhuis. Een zelfstandige vroedvrouw is makkelijk te vinden via de website van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen of via het Wit-Gele Kruis op het telefoonnummer 014 24 24 14.

Na de bevalling contacteren wij je zelfstandige vroedvrouw (indien je er al één hebt) en geven haar een mondelinge briefing over jou en de baby. Wij geven een ontslagfiche mee bij het vertrek uit het ziekenhuis waarop alle nodige gegevens te vinden zijn voor de vroedvrouw.)

Zodra jullie thuis zijn neemt de zelfstandige vroedvrouw de zorg over:

  • Zij begeleidt je verder met de voeding van de baby.
  • Zij controleert bij jou een aantal medische parameters zoals bloedverlies, indaling van de baarmoeder, bloeddruk, temperatuur...
  • Zij begeleidt je bij het geven van een babybadje.
  • Zij observeert de baby (gewicht, kleur, temperatuur, stoelgangspatroon, urine ...).
  • Zij geeft je daarnaast ook raad en je kunt met je vragen bij haar terecht.

Je kan beroep doen op deze vroedvrouw tot je baby 1 jaar oud is. De eerste 9 consultaties worden terugbetaald door de mutualiteit.