chemotherapie

Aflibercept

Je arts heeft je Aflibercept (Zaltrap®) voorgeschreven in het kader van je behandeling

  • Aflibercept, is een monoklonaal antilichaam. Dit antilichaam hecht zich aan de vasculaire endotheliale groeifactor (VEGF), een eiwit dat in het bloed circuleert en verantwoordelijk is voor de groei van de bloedvaten. Door zich aan VEGF te hechten, belemmert aflibercept de werking hiervan. De kankercellen kunnen daarom geen eigen bloedvaten meer aanmaken en krijgen geen zuurstof en voedingsstoffen meer. Hierdoor kan de groei van tumoren worden vertraagd.
  • Aflibercept wordt steeds in combinatie met het chemotherapieschema ‘FOLFIRI’ gegeven. Zie ook de infofiche ‘FOLFIRI’ voor de praktische informatie en nevenwerkingen van dit schema.

Praktisch

  • Intraveneus
  • Tweewekelijkse toediening
  • Aflibercept wordt toegediend over 1 uur.
  • Tijdens de behandeling zal je bloeddruk regelmatig gecontroleerd worden

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 2 - 14

Wijze van toediening

Aflibercept

Zaltrap (®)

x

Geen toediening

intraveneus

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met je kankerbehandeling. Breng tijdens je  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor je behandeling:

  • Hoge bloeddruk is een veel voorkomende nevenwerking. Regelmatige controle is aangewezen. Hoofdpijn of duizeligheid kunnen eventueel wijzen op bloeddrukproblemen.
  • Eiwitverlies in de urine (proteïnurie) kan wijzen op beginnende nierproblemen. Daarom gebeurt er regelmatig een controle van de urine door middel van een stick.
  • Door de remmende werking van aflibercept op de bloedvatvorming kan er een verhoogd risico op enerzijds bloedingen en anderzijds trombosen (= vormen van bloedstolsels) ontstaan. Gebruik daarom ook geen bloedverdunners zonder dit eerst met je arts te bespreken. Bij tekenen van bloedverlies dient je steeds je arts te verwittigen.
  • Aflibercept kan de wondgenezing vertragen. Heelkundige ingrepen zijn daarom af te raden tijdens je behandeling. Bespreek dit steeds eerst met je behandelende arts. Ook eventuele wondjes worden best besproken met je arts zodat een gepaste verzorging kan voorgesteld worden.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.