toediening antitumorale medicatie

Bevacizumab (Avastin®)

Je arts heeft je bevacizumab voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Dit type behandeling blok­keert de groei van bloedvaten, die voedingsstoffen en zuurstof naar de tumorcellen brengen. Op die manier kan dit product de groei van de tumor remmen.

Praktisch

  • Bevacizumab kan worden gebruikt in combinatie met chemotherapie of als monotherapie en wordt meestal vóór de chemotherapie toegediend, uitzonderlijk na de chemotherapie.
  • Toedieningsvorm: intraveneus (IV), via een infuus
  • Toedieningsduur:
    • eerste toediening: 90 minuten, als geen problemen:
    • tweede toediening: 60 minuten, als geen problemen:
    • derde toediening: 30 minuten
  • Tijdens de toediening vindt er regelmatig een controle plaats van de bloeddruk, het hartritme en de temperatuur.
  • Interval: om de twee of 3 weken afhankelijk van de chemotherapie die in combinatie gegeven wordt

 

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Wijze van toediening

bevacizumab

Avastin®

x

IV

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met jouw kankerbehandeling. Breng tijdens jouw  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijzigingen.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling:

  • Hoge bloeddruk: Door bevacizumab kan je last hebben van een verhoogde bloeddruk. Regelmatige controle is aangewezen, ook in de thuissituatie. Aangeraden wordt om éénmaal per dag je bloeddruk te controleren. Een verhoogde bloeddruk moet verder worden opgevolgd en wordt steeds gemeld aan je arts. Mogelijk krijg je medicatie tegen verhoogde bloeddruk. De toediening van een volgende dosis bevacizumab kan pas plaatsvinden als je bloeddruk voldoende gezakt is.
  • Verstoorde wondheling: De normale wondgenezing kan verstoord worden. Heelkundige ingrepen zijn daarom af te raden tijdens je behandeling. Bespreek dit steeds eerst met je behandelende arts. Ook eventuele wondjes worden best besproken met je arts zodat een gepaste verzorging kan voorgesteld worden.
  • Overgevoeligheidsreactie: Deze behandeling kan overgevoeligheidsreacties veroorzaken tijdens de toediening. Een allergische reactie kan zich kenmerken door het optreden van rillingen, koorts, griepsymptomen.
  • Proteïnurie: Bevacizumab kan het eiwitgehalte in de urine verhogen. Daarom zal je urine vóór elke toediening gecontroleerd worden.
  • Bloedingen: Bij toediening van bevacizumab kunnen bloedingen van het slijmvlies (vooral neusbloedingen) optreden. Als je een bloedneus hebt, blijf dan rechtop zitten en snuit flink je neus, zodat het meeste bloed eruit is. Daarna knijp je jouw neus vlak onder het neusbeen minstens 10 minuten dicht. Buig je hoofd licht voorover en blijf rustig ademen langs de mond. Is het bloeden gestopt, probeer dan je neus niet meer te snuiten. Door te snuiten maak je immers mogelijk het bloedstolsel los, waardoor je neus opnieuw begint te bloeden. Als je het bloeden niet gestopt krijgt, kan je best je arts contacteren. Begin alleszins niet zelf met andere maatregelen zoals bijvoorbeeld bloedstelpende watten.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.