immuuntherapie

Bortezomib subcutaan

Je arts heeft je Bortezomib (Velcade®) voorgeschreven in het kader van jouw behandeling.

Bortezomib is een proteasoomremmer en behoort onder de groep van doelgerichte therapieën. Deze behandeling verstoort de afbraak van eiwitten in de cel, waardoor er teveel onbruikbare eiwitten in de cel ontstaan. Hierdoor zal de cel uiteindelijk vernietigd worden.

Praktisch

  • Subcutane inspuiting (onderhuids)
  • Vaak wordt er dexamethasone (cortico-therapie) voorgeschreven tijdens het verloop van de behandeling
  • 1 cyclus duurt 21 dagen. Tijdens de eerste twee weken krijg je twee maal per week een inspuiting. De derde week is een rustweek zonder toedieningen. (in functie van tolerantie en leeftijd kan ook geopteerd worden voor wekelijkse toedieningen)
  • Preventief wordt aciclovir opgestart, ter preventie van herpesinfecties

 

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 4

Dag 8

Dag 11

Wijze van toediening

Bortezomib

Velcade®

x

x

x

x

Subcutane inspuiting

 

Co-medicatie

Merknaam

Frequentie per dag

Tijdstip

Deze medicatie heeft als doel :

Aciclovir 400

/

2x/d

8u – 20u

Preventie herpesinfectie

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met jouw kankerbehandeling. Breng tijdens jouw  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijzigingen.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor uw behandeling

  • je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort krijgt aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.

    • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid. Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op je afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts dient daarom steeds opgevolgd te worden door je huisarts of behandelende arts.
    • Een tekort aan bloedplaatjes kan bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,…).  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie moet steeds besproken worden met je behandelende arts.
  • Je kan last krijgen van diarree of constipatie. Diarree komt frequenter voor.
  • Tintelingen (neuropathie) kunnen zich voordoen naarmate je behandeling vordert. Deze tintelingen (of voosheid) komen meestal voor ter hoogte van de vingertoppen en tenen. Dit kan hinderlijk zijn bij het uitvoeren van fijne bewegingen en stappen. 
  • Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken. Bij sommige patiënten kan de misselijkheid of braken van psychologische aard zijn. Een prikkeling van het braakcentrum in de hersenen kan eveneens deze klachten uitlokken.
  • Vermoeidheid kan optreden. De oorzaken van deze vermoeidheid kunnen zeer uiteenlopend zijn. De werking van de geneesmiddelen, de afbraak van kankercellen, voedingsstatus, emotionele status kunnen allen een impact hebben op het al of niet ontstaan van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.
  • Deze behandeling kan irritatie ter hoogte van de ogen veroorzaken. Dit kan zich eveneens uiten in wazig zicht.

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.