chemotherapie

CHOP

Uw arts heeft u CHOP voorgeschreven in het kader van uw behandeling.

Chop wordt onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op sneldelende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken, ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.

Ook Prednisone maakt deel uit van deze therapie, dit is geen chemotherapie. 

Praktisch

  • Toedieningswijze: Intraveneus (IV) via infuus, behalve Prednisone is via de mond.
  • Interval: 1x/3weken
  • Men zal voor de start van deze therapie steeds een echo van het hart nemen om de pompfunctie van het hart te controleren om een veilige dosage en toediening van de hydroxydaunorubicine toe te laten
  • Het aantal cycli is afhankelijk van de onderliggende aandoening.
  • Bij chemotherapie worden er schadelijke producten via urine, stoelgang en andere lichaamsvochten afgescheiden.  Dit kan tot 7 dagen na de behandeling.  Gedurende die periode neem je best voorzorgen in acht om accidentele contaminatie van andere personen te vermijden.  Zo kan je best al zittend plassen en nadien met gesloten deksel 2 keer doorspoelen. 

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Dag 5

Wijze van toediening

Cyclofosfamide

 

x

 

 

 

 

 IV over 15min

Hydroxydaunorubicine

Adriamycine

x

 

 

 

 

 IV snellopend

Vincristine

Oncovin

x

 

 

 

 

 IV over 2min

Prednisone

 

x

x

x

x

x

 PO 1capsule/dag

 

Co-medicatie

Merknaam

Frekwentie per dag

Tijdstip

Deze medicatie heeft als doel :

G-CSF-inspuiting

Melpeg

Eénmalig

24u na stop chemo

Risico op infecties verminderen

Pantoprazol

Pantomed

1 X Daags

8u

 

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke bespreek je best met je arts in verband met mogelijke interacties met je kankerbehandeling. Breng tijdens je behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor uw behandeling

Bijwerking ter hoogte van het beenmerg

  • Je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort kan krijgen aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.
  • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid en kortademigheid.
  • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op uw afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts is meestal een symptoom van een infectie. Door een verminderde weerstand kunnen infecties (blaas, luchtwegen, maag, darm,…) voorkomen. Koorts of rillen zijn tekenen die steeds gemeld moeten worden aan je behandelende arts en zijn een reden voor een spoedopname.
  • Een tekort aan bloedplaatjes treedt eerder zelden op. Bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,…).  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie (bloedverdunners, aspirine, ontstekingsremmers) moet steeds besproken worden met je behandelende arts. Neusbloedingen kunnen optreden. Als je het bloeden niet gestopt krijgt (door te knijpen vlak onder het neusbeen), ken je best je arts contacteren. Neem geen andere maatregelen zoals bijvoorbeeld bloedstelpende watten.

 

Bijwerkingen ter hoogte van het maag-darmstelsel

  • Je behandeling kan een impact hebben op de beweeglijkheid en werking van uw maagdarmstelsel, dit kan constipatie veroorzaken

 

Misselijkheid en braken

  • Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken. Bij sommige patiënten kan de misselijkheid of braken van psychologische aard zijn. Een prikkeling van het braakcentrum in de hersenen kan eveneens deze klachten uitlokken.

 

Bijwerkingen op de huid, haar, nagels en slijmvlies

  • Je behandeling kan haarverlies veroorzaken. Sommige producten werken in op je haarfollikels en zullen het haar beschadigen. Kan van haarverdunning tot volledig haarverlies gaan. 
  • Je behandeling kan veranderingen veroorzaken thv de huid. Droogheid, huidkloven, huidverkleuring, jeuk en verhoogde gevoeligheid aan zonlicht zijn mogelijke gevolgen
  • Het mondslijmvlies kan beschadigd worden door je therapie.  Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, zweertjes en pijn. Stomatitis kan leiden tot problemen met eten en drinken. 
  • Bepaalde producten kunnen de smaak of reuk aantasten. Een verminderde eetlust en vermagering zijn mogelijke gevolgen

 

Emotionele en/of psychologische problemen/bijwerkingen

  • Stemmingsstoornissen
  • Agitatie, slapeloosheid ten gevolge van gebruik corticoïden

 

Bijwerkingen ter hoogte van het neurologische stelsel

  • Tintelingen (neuropathie) Deze gevoelsstoornissen kunnen een tintelend gevoel veroorzaken en/of voosheid. Deze tintelingen kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn bij het uitvoeren van fijne bewegingen zoals naaien, knopen dicht doen of veters knopen. Indien de gevoelsstoornissen gelokaliseerd zijn ter hoogte van de voeten, kan je hinder ondervinden bij het stappen. Soms zal je arts dan beslissen om de dosis of de toedieningswijze van de behandeling aan te passen.

 

Bijwerkingen ter hoogte van het voortplantingsstelsel

  • Seksualiteit en intimiteit
  • Fertiliteit:
    • Voor vrouwen met lymfeklierkanker:

      • Tijdens de chemotherapie worden de menstruaties in de regel onregelmatig en blijven ze vaak uit. Dit kan definitief zijn. Soms, eerder bij jongere dames, is er nauwelijks beïnvloeding van de menstruele cyclus of herstelt deze zich na het beëindigen van de chemotherapie (soms pas na 1 jaar).
      • Een zwangerschap is niet verenigbaar met chemotherapie (te groot risico voor de vrucht) en is evenmin wenselijk zo snel na de diagnose. Er zal dus altijd voor een adequate anticonceptie gezorgd dienen te worden, ook als de menstruatie (tijdelijk) uitblijft.
    • Voor mannen met lymfeklierkanker:
      • Chemotherapie kan schade aan spermacellen toebrengen. Een adequate anticonceptie tot 1 jaar na de chemotherapie is daarom aangewezen.  Gebruik zeker een goede bescherming, zoals een condoom, zodat een zwangerschap bij je partner wordt vermeden.

 

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan optreden. De oorzaken van deze vermoeidheid kunnen zeer uiteenlopend zijn. De werking van de geneesmiddelen, de afbraak van kankercellen, voedingsstatus, emotionele status kunnen allen een impact hebben op het al of niet ontstaan van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

 

Varia

  • De normale wondgenezing kan verstoord worden. Heelkundige ingrepen zijn daarom af te raden tijdens je behandeling. Bespreek dit steeds eerst met je behandelende arts. Ook eventuele wondjes worden best besproken met je arts zodat een gepaste verzorging kan voorgesteld worden.
  • Er kan irritatie ontstaan van de blaas. 
  • Bepaalde medicatie (prednisone) kan de waarde van je bloedsuiker beïnvloeden.

 

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vind je  terug in de overige informatiefiches.

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.