toediening antitumorale medicatie

Vinorelbine-Cisplatinum-5fu (Navelbine®-Platinol®-Fluoro-Uracil®)

Je arts heeft je vinorelbine-cisplatinum-5FU voorgeschreven in het kader van jouw behandeling

Deze producten worden onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op snel delende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken (bv. Haarcellen, slijmvliescellen, beenmergcellen), ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.

Praktisch

  • Deze therapie wordt intraveneus (via een infuus) toegediend.
  • Het onderstaande schema geeft een overzicht van het verloop van één cyclus van de therapie. Eén cyclus duurt 3 weken (21 dagen) en omvat 1 opname van 6 dagen voor chemotherapie. Dag 1 is altijd de eerste dag van een nieuwe cyclus. De volgende cyclus start in principe drie weken na dag 1, als de bloeduitslagen en je algemene toestand dit toelaten.
  • Op dag 0 zal je voor 6 dagen en 5 nachten opgenomen worden in het ziekenhuis. Dit is noodzakelijk omdat je naast de chemotherapie nog extra vocht toegediend krijgt om te voorkomen dat de therapie je nieren aantast (voorspoelers).
  • Frequent wordt er gekozen om dit product via een chirurgisch geplaatste poortkatheter toe te dienen.
  • Het aantal cycli is afhankelijk van de onderliggende aandoening.

 

Generieke naam

 

Merknaam

 

Dag 0

 

Dag 1

 

Dag 2

 

Dag 3

 

Dag 4

 

Dag 5

 

Dag 6-21

 

Toediening

voorspoelers

 

x

x

 

 

 

 

 

IV

netupitant+

palonosetron

Akynzeo®

 

x

 

 

 

 

 

Per os (capsule)

Alizapride hydrochloride

Litican®

 

 

 

 

 

x

 

IV

Methylpredni-

solone

Solu-medrol®

 

x

 

 

 

x

 

IV

vinorelbine

Navelbine®

 

x

 

 

 

x

 

IV

cisplatinum

Platinol®

 

x

 

 

 

 

 

IV

5FU

Fluoro-uracil®

 

x

x

x

x

Uit-loop

 

IV

 

Aandachtspunten

  • Bij chemotherapie worden er schadelijke producten via urine, stoelgang en andere lichaamsvochten afgescheiden. Dit kan tot 7 dagen na de behandeling. Gedurende die periode neem je best voorzorgen in acht om accidentele contaminatie van andere personen te vermijden. Zo kan je  best al zittend plassen en nadien met gesloten deksel 2x doorspoelen.
  • Het komt af en toe voor dat iemand allergisch reageert op Navelbine®. Een allergische reactie kenmerkt zich door het optreden van huiduitslag (eventueel over heel het lichaam), gevoel van benauwdheid, lage bloeddruk, koorts of rillingen. Het is belangrijk dat je dergelijke gewaarwordingen onmiddellijk meldt aan de verpleegkundige of arts. Er kan dan vlug en adequaat worden gereageerd.

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds je arts op de hoogte van je onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met je arts in verband met mogelijke interacties met jouw kankerbehandeling. Breng tijdens je behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

 

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor jouw behandeling:

Bijwerking ter hoogte van beenmerg

Je behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor je een tekort krijgt aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.

  • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid. In sommige gevallen is hiervoor een bloedtransfusie nodig.
  • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op je afweersysteem, wat maakt dat je gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts is meestal een symptoom van een infectie. Door een verminderde weerstand kunnen infecties (blaas, luchtwegen, maag, darm,…) voorkomen. Koorts of rillen zijn tekenen die steeds gemeld moeten worden aan je huisarts of behandelende arts en zijn een reden voor een spoedopname.
  • Een tekort aan bloedplaatjes treedt eerder zelden op. Bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waar je op moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,….  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie moet steeds besproken worden met je behandelende arts.  Bij aanhoudende bloedingen vragen wij je via de spoed binnen te komen.

Gehoorsdaling of oorsuizen:

Cisplatinum kan aanleiding geven tot gehoorsdaling. Indien je last hebt van oorsuizen of de indruk hebt dat je minder goed hoort, dien je dit steeds aan je arts te melden zodat er een gehoorstest (audiogram) kan worden afgenomen

Misselijkheid en braken

Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken. Bij sommige patiënten kan de misselijkheid of braken van psychologische aard zijn. Een prikkeling van het braakcentrum in de hersenen kan eveneens deze klachten uitlokken. Ter preventie van misselijkheid en braken wordt voorafgaand aan de therapie Akynzeo/Litican gegeven.

Vermoeidheid

Vermoeidheid kan optreden. De oorzaken van deze vermoeidheid kunnen zeer uiteenlopend zijn. De werking van de geneesmiddelen, de afbraak van kankercellen, voedingsstatus, emotionele status kunnen allen een impact hebben op het al of niet ontstaan van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

Bijwerking ter hoogte van de nieren

Cisplatinum kan aanleiding geven tot verminderde nierwerking. Daarom wordt er voor het starten van de chemotherapie veel vocht toegediend om de nieren te beschermen. Bij sommige patiënten kan hierdoor vochtophoping ontstaan. De verpleegkundige zal daarom tijdens deze behandeling je gewicht opvolgen.  Als je te weinig plast en je te veel in gewicht toeneemt, kan het zijn dat je extra medicatie krijgt om je meer te doen plassen.

Bijwerkingen ter hoogte van maag-darmstelsel

Je behandeling kan inwerken op de cellen van je maagdarmstelsel, je kan zowel last krijgen van constipatie als van diarree.

Bijwerkingen op de huid, haar, nagels en slijmvlies

  • Je behandeling zal zelden volledig haarverlies veroorzaken. Haarverdunning kan wel optreden.
  • Het mondslijmvlies kan beschadigd worden door je therapie.  Dit kan resulteren in roodheid, zwelling, zweertjes en pijn. Dit noemen we stomatitis of mucositis. Stomatitis kan leiden tot problemen met eten en drinken.

Bijwerkingen ter hoogte van het neurologische stelsel

Tintelingen (neuropathie) kunnen zich voordoen naarmate je behandeling vordert. Deze tintelingen (of voosheid) komen meestal voor ter hoogte van de vingertoppen en tenen. Dit kan hinderlijk zijn bij het uitvoeren van fijne bewegingen en stappen.

Bijwerkingen ter hoogte van het voortplantingsstelsel

Zwangerschap wordt afgeraden. Je behandeling kan schade veroorzaken aan het ongeboren kind. Borstvoeding wordt ook afgeraden.

Varia

  • Chemotherapie zorgt ervoor dat de huid gevoeliger wordt aan de zon. Bescherm jezelf voldoende door goede protectie (zonnecrème, sunblock) en vermijd de warme middagzon.
  • Stemmingsstoornissen kunnen zich voordoen als gevolg van de impact van je ziekte en/of behandeling op jouw leven. Je kan ondersteuning van een psycholoog vragen.

 

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.