toediening antitumorale medicatie

VTD

Uw arts heeft u VTD voorgeschreven in het kader van uw behandeling.

  • Bortezomib wordt onderverdeeld bij de klassieke chemotherapie. Chemotherapie werkt in op sneldelende cellen. Heel wat cellen in ons lichaam hebben de eigenschap om snel te delen en nieuwe cellen aan te maken, ook kankercellen hebben deze eigenschap en zullen dus aangetast worden door de toediening van dit product.
  • Thalidomide werkt in op uw eigen immuunsysteem. Uw immuunsysteem wordt gemanipuleerd of versterkt om vreemde cellen te herkennen en te vernietigen.
  • Dexamethasone is geen chemotherapie, maar maakt wel onderdeel uit van de therapie.

Praktisch

  • Toedieningswijze: Subcutaan (SC)
  • Interval: 1x/3weken
  • Thalidomide start op dag 1 van de behandeling en gaat door zonder onderbreking. U neemt deze medicatie best ’s avonds in aangezien dit slaperigheid en duizeligheid kan veroorzaken

Generieke naam

Merknaam

Dag 1

Dag 2

Dag 3

Dag 4

Wijze van toediening

Bortezomib

Velcade

x

 

 

x

SC inspuiting

Dexamethasone

 

x

x

x

X

PO 1 capsule/dag

Thalidomide

 

 

 

 

 

PO 2 tabletten/dag continu

                                                                                                                                             

Generieke naam

Merknaam

Dag 8

Dag 9

Dag 10

Dag 11

Dag 12

Wijze van toediening

Bortezomib

Velcade

x

 

 

x

 

SC inspuiting

Dexamethasone

 

 

x

x

x

x

PO 1 capsule/dag

 

Co-medicatie

Merknaam

Frekwentie per dag

Tijdstip

Deze medicatie heeft als doel :

Aciclovir

Zovirax

2 x D

 

 

Pantoprazol

Pantomed

1 X D

8u

Maagbescherming

 

Asaflow

 

 

 

 

Of Clexane

 

 

 

Mogelijke nevenwerkingen

Elke behandeling kan nevenwerkingen veroorzaken. De ernst van nevenwerkingen is zeer individueel. Sommige mensen ondervinden weinig hinder, anderen des te meer.

Breng steeds uw arts op de hoogte van uw onderhoudsmedicatie. Ook voedingssupplementen en dergelijke worden best besproken met uw arts in verband met mogelijke interacties met uw kankerbehandeling. Breng tijdens uw  behandeling de behandelende arts ook op de hoogte van elke wijziging.

Volgende nevenwerkingen zijn specifiek voor uw behandeling

 

Bijwerking ter hoogte van het beenmerg

Uw behandeling kan het beenmerg onderdrukken, waardoor u een tekort krijgt aan rode bloedcellen, witte bloedcellen en/of bloedplaatjes.

  • Een tekort aan rode bloedcellen kan zich voornamelijk uiten in vermoeidheid en kortademigheid.
  • Een tekort aan witte bloedcellen heeft een impact op uw afweersysteem, wat maakt dat u gevoeliger bent aan mogelijke infecties. Koorts is meestal een symptoom van een infectie. Door een verminderde weerstand kunnen infecties (blaas, luchtwegen, maag, darm,...) voorkomen. Koorts of  rillen zijn tekenen die steeds gemeld moeten worden aan uw behandelende arts en zijn een reden voor een spoedopname. 
  • Een tekort aan bloedplaatjes, bij een daling van bloedplaatjes kan dit bloedingen veroorzaken. Tekenen waarop u moet letten zijn: een bloedneus, blauwe plekken, tandvleesbloedingen,….  Dit moet steeds dringend gemeld worden. Gebruik van bloedverdunnende medicatie (bloedverdunners, aspirine, ontstekingsremmers)  moet steeds besproken worden met uw behandelende arts.  Neusbloedingen kunnen optreden.  Als u het bloeden niet gestopt krijgt (door te knijpen vlak onder het neusbeen), kunt u best uw arts contacteren.  Neem zelf geen andere maatregelen zoals bijvoorbeeld bloedstelpende watten.

 

Bijwerkingen ter hoogte van maag-darmstelsel

  • Uw behandeling kan inwerken op de cellen van uw maagdarmstelsel, u kan last krijgen van diarree
  • Uw behandeling kan een impact hebben op de beweeglijkheid en werking van uw maagdarmstelsel, dit kan constipatie veroorzaken

 

Misselijkheid en braken

  • Bepaalde geneesmiddelen werken in op het maagslijmvlies en zullen misselijkheid en/of braken veroorzaken. Bij sommige patiënten kan de misselijkheid of braken van psychologische aard zijn. Een prikkeling van het braakcentrum in de hersenen kan eveneens deze klachten uitlokken.

 

Bijwerkingen op de huid, haar, nagels en slijmvlies

  • Sommige behandelingen tasten het mondslijmvlies en/of speekselklieren aan en kunnen een droge mond veroorzaken. Deze droogte kan een impact hebben op uw voedingspatroon.

 

Bijwerkingen ter hoogte van neurologische stelsel

  • Tintelingen (neuropathie): deze gevoelsstoornissen kunnen een tintelend gevoel veroorzaken en/of voosheid. Deze tintelingen kunnen pijnlijk en hinderlijk zijn bij het uitvoeren van fijne bewegingen zoals naaien, knopen dicht doen of veters knopen. Indien de gevoelsstoornissen gelokaliseerd zijn ter hoogte van de voeten, kunt u hinder ondervinden bij het stappen. Soms zal uw arts dan beslissen om de dosis of de toedieningswijze van de behandeling aan te passen.

 

Vermoeidheid

  • Vermoeidheid kan optreden. De oorzaken van deze vermoeidheid kunnen zeer uiteenlopend zijn. De werking van de geneesmiddelen, de afbraak van kankercellen, voedingsstatus, emotionele status kunnen allen een impact hebben op het al of niet ontstaan van vermoeidheidsklachten. Vermoeidheid kan zich eveneens uiten als geheugen- en/of concentratieproblemen.

 

Varia

  • Bepaalde medicatie (dexamethasone) kan de waarde van uw bloedsuiker beïnvloeden.

 

Overgevoeligheidsreacties

  • Thalidomide kan een verhoogde kans geven op een algemene huiduitslag, zwangerschapsmisvorming en thrombose.

 

De combinatie met andere producten of schema’s kunnen nog andere nevenwerkingen veroorzaken dan diegenen die hier beschreven staan. Deze nevenwerkingen vindt u terug in de overige informatiefiches.

 

Deze infofiche werd met zorg samengesteld en is zuiver informatief van aard. Aangezien de medische wetenschap zeer snel evolueert, kunnen geen garanties worden geboden m.b.t. de volledigheid van de inhoud van deze infofiche. De informatie in deze infofiche is algemeen van aard en dient te worden begrepen als aanvulling op de specifieke (mondelinge) informatie van de behandelend arts.

De medische praktijk is geen exacte wetenschap, zodat een opsomming van mogelijke complicaties in deze infofiche nooit volledig kan zijn. Door de arts kan geen verbintenis worden aangegaan over het uiteindelijke resultaat van de beschreven behandeling.