Vaccinatie bij risicopatiënten

De Hoge Gezondheidsraad heeft nieuwe adviezen gepubliceerd over hoe we rekening moeten houden met allergische reacties bij COVID-19-vaccinaties van risicopatiënten. En welk gevolg dat heeft voor de triage (selectie en rangschikking) van risicopatiënten.

Deze adviezen zijn gebaseerd op internationale richtlijnen die vooral vrezen voor zeldzame zware allergische reacties op de hulpstoffen PEG en polysorbaat in de COVID-vaccins. Een zeer kleine groep patiënten met een voorgeschiedenis van zware allergische reacties op vroegere vaccinatie moet zich daarom veiligheidshalve in het ziekenhuis laten vaccineren.

Jouw huisarts of het vaccinatiecentrum waar je opgeroepen wordt, kan je helpen als je daarover vragen hebt. Bij GZA Ziekenhuizen engageren we ons om deze patiënten verder te helpen. Je hebt daarom de mogelijkheid om snel op raadpleging te komen en een correct allergologisch advies te krijgen, als dat aangeraden wordt door je huisarts of door het vaccinatiecentrum.

Het secretariaat van de dienst Longziekten op campus Sint-Augustinus (tel. 03 443 35 57) kan je snel een afspraak geven.