Antivaxers misbruiken interview op ATV met hoofdarts GZA Ziekenhuizen

Een kort nieuwsitem over GZA Ziekenhuizen beroert online over de hele wereld de gemoederen. In de reportage die van Nederland tot Japan gedeeld wordt, vertelt hoofdarts Kristiaan Deckers dat de meerderheid van de bedden op intensieve zorg door gevaccineerden is ingenomen. Dat het voornamelijk om mensen met onderliggende aandoeningen gaat, werd weggelaten. Bovendien ging het interview helemaal niet over vaccinaties. 

"De patiënten die wij op dit moment in GZA op intensieve zorg hebben liggen, ik heb het gisteren nog nagekeken, die zijn eigenlijk allemaal gevaccineerd."  Weinig deed vermoeden dat deze woorden van hoofdarts Kristiaan Deckers op 5 november een internetgolf van verontwaardiging zouden creëren. Al snel ging de quote, die uit een anderhalve minuut durende uitzending van regionale zender ATV werd geknipt, een eigen leven leiden op verschillende sociale media.

Correct interview

Dokter Deckers blijft kalm onder heel het gebeuren. "Het was een zeer correct interview", reageert hij. "Ik verwijt ATV niets, al is het natuurlijk altijd moeilijk om zo'n materie in enkele korte zinnen genuanceerd uit te leggen. Het ging om een momentopname van hoe de situatie toen was. Dat kan door antivaxers al snel uit de context getrokken worden. Momenteel is twee derde van de mensen op intensieve zorg gevaccineerd."

De toevoeging van ATV dat het in de meeste gevallen om patiënten met een onderliggende aandoening of een reeds verzwakt immuunsysteem gaat, werd door de meeste verspreiders genegeerd.

'Laat je boostervaccin zetten'

Dat de boodschap van onze hoofdarts nu massaal wordt gedeeld in antivaxgemeenschappen is ironisch. "Ze hebben eigenlijk de kern van mijn betoog omgedraaid", zegt Deckers. "De mensen met een zwak immuunsysteem raden we net aan om zich zoveel mogelijk te laten vaccineren. Daarom dat er nu ook wordt ingezet op boostervaccins voor mensen met een lagere kans op immunisatie. Dat is een heel verstandige beslissing, waar we sinds deze week mee van start zijn gegaan voor alle medewerkers." 

Op onze lauweren rusten, gaat nog niet. Dokter Deckers zegt dat Vlaanderen nog wat werk voor de boeg heeft: "We moeten toch richting een vaccinatiegraad van 90 procent gaan om tot groepsimmuniteit te komen. De 70 procent waarvan eerder sprake, was misschien goed voor het klassieke Wuhanvirus, maar is dat nog niet voor de nieuwe deltavariant. Laat daarom zeker een boostervaccin zetten."

Volgens de meest recente statistieken van Sciensano gaat het in 99,9 procent van de besmettingen van de laatste twee weken om de besmettelijkere deltavariant. Bijna negen op tien volwassen Belgen heeft al ten minste één vaccindosis gekregen. Dat het in de meerderheid van de ziekenhuisopnames om een gevaccineerde gaat, is statistisch gezien dus ook niet zo bijzonder gek. 

Dit artikel verscheen eerder in uitgebreidere vorm op VRT NWS.

Twitter status