COVID-19 coronavirus: wat moet je weten als patiënt en bezoeker?

Als ziekenhuisorganisatie komen we met allerlei mensen in aanraking, zowel patiënten, bezoekers als artsen en medewerkers. Met de uitbraak van het COVID-19 coronavirus volgen we dan ook de ontwikkelingen en adviezen van de overheid op de voet. Om de gezondheid en veiligheid van onze patiënten, bezoekers en medewerkers te garanderen, vragen we een aantal maatregelen in acht te nemen.

Alvast bedankt om daar zoveel mogelijk rekening mee te houden!

Wil jij graag een gift doen aan GZA?

De laatste weken ontvingen we van een aantal mensen de vraag om een gift te kunnen doen aan GZA (GZA Ziekenhuizen en GZA Zorg en Wonen). We vinden dat een mooi gebaar en gaan daar als organisatie graag op in. Wil jij als particulier of bedrijf ook graag een gift doen aan onze organisatie? Dat kan:

  • Door een bijdrage voor een van onze projecten of door een algemene gift aan het Fonds GZA via het rekeningnummer van de Koning Boudewijnstichting BE 10 0000 0000 0404 (BIC code: BPOTBE1) met volgende referentie:

    • ***020/0740/00153*** (Specifiek voor solidaire zorg ikv Covid 19: project Solidariteit GZA Corona)  
    • ***020/0740/00052***.(Algemeen voor GZA: diverse projecten ikv wetenschappelijk onderzoek, projecten voor ouderen en andere kwetsbare groepen, educatie en andere noden in de zorg)

Giften zijn fiscaal aftrekbaar vanaf € 40.

  • Door een bijdrage via het rekeningnummer van GZA BE 11 4034 1555 5248 (BIC-code: KREDBEBB). Hier kunnen geen fiscale attesten voor worden toegekend.

Bij vragen kan je terecht op het nummer 03 443 37 87 of op het e-mailadres "donaties@gza.be".

We danken je heel erg voor je steun!

Oproep aan vrijwilligers

Wil jij ons ondersteunen?

We kregen de voorbije dagen vragen van mensen die ons graag willen helpen in deze zware periode.
Dat is een hartverwarmend aanbod waar we in de toekomst graag op ingaan. Ben je een zorgverlener die graag weer (tijdelijk) aan de slag gaat of wil je ons als vrijwilliger ondersteunen op een of andere manier? Laat dan via dit formulier je gegevens achter zodat we contact met je kunnen opnemen zodra de nood er is. Alvast heel erg bedankt voor jouw steun en inzet!

Mondmaskers gevraagd!

Heb jij mondmaskers? Breng ze dan alsjeblief naar GZA Ziekenhuizen. Onze zorgverleners kunnen ze goed gebruiken. Je mag ze afgeven aan de ingang van een van onze ziekenhuiscampussen en dit tussen 14 en 20 uur. Alvast dank!!

Alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen uitgesteld

Alle niet-dringende consultaties, onderzoeken en ingrepen stellen we voorlopig uit. De overheid heeft beslist dat deze afspraak geldt vanaf 14 maart en voorlopig tot en met 19 april. Heb je vandaag en de komende dagen een afspraak bij GZA Ziekenhuizen voor een consultatie of een opname, dan zullen wij jou zelf contacteren.

Richtlijnen voor bezoekers

In het kader van het coronavirus melden we je onze gewijzigde afspraken met betrekking tot de bezoekersregeling. Met uitzondering van de deuren van de spoedafdeling, zijn alle deuren van ons ziekenhuis gesloten. Via de hoofdingang kan je op vraag binnen als: 

  • je een ouder (of gelijkgesteld) bent van een pasgeboren kind of een kind van minder dan 18 jaar dat gehospitaliseerd is.
  • je een onmiddellijke naaste bent van een persoon die in kritieke toestand of levenseindefase is. 
  • je een (vertrouwens)persoon bent die een patiënt begeleidt bij een noodzakelijke consultatie of onderzoek. 

> In dat geval zullen de medewerkers aan de ingang je doorlaten en kan je rechtstreeks naar de verpleegafdeling gaan en daar aanbellen.

Wil je iets afhalen of brengen?

> Dat kan tussen 14 en 20 uur. Tussen die uren kan je materiaal afgeven in de inkomhal van het ziekenhuis en zullen medewerkers aan de ingang jouw bericht/boodschap/pakket voor jou naar de afdeling brengen. Ook als je iets wilt afhalen (bv. vuile was), dan kan dat tussen bovenstaande uren in de inkomhal.

Een uitzondering moeten we maken voor patiënten die besmet zijn met COVID-19 én op intensieve zorgen opgenomen zijn. Voor die patiënten kan je geen kleding afgeven en stellen we vanuit het ziekenhuis linnen ter beschikking.  

We danken je voor je begrip.

De bezoekuren blijven behouden. Gelieve die te allen tijde te respecteren voor de rust van onze patiënten en medewerkers.

Wil je post of een pakketje opsturen naar een patiënt?

> Je kan nog steeds post of een pakketje opsturen naar een patiënt die opgenomen is in het ziekenhuis. Stuur deze zeker naar het adres van de respectievelijke ziekenhuiscampus. Indien je het kamernummer of de dienst van opname kent, gelieve dat dan mee te vermelden bij de adresgegevens.

Post of pakketjes die voor een patiënt bestemd zijn die het ziekenhuis reeds heeft verlaten, sturen we terug naar het adres van de verzender. Daarom vragen we om het adres van de verzender ook duidelijk te vermelden.

Richtlijnen voor begeleiders

Als je naar het ziekenhuis komt voor een consultatie en/of operatie is het enkel toegestaan een begeleider mee te nemen indien je als patiënt hulpbehoevend bent (bv. mantelzorger), als je jonger bent dan 18 jaar en als partner op de verlosafdeling/materniteit.

Als bezoeker dien je strikt de algemene voorzorgsmaatregelen op te volgen:

Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep.
Reken zo'n 40 à 60 seconden per wasbeurt.

Was je handen regelmatig en grondig met water en zeep

Hoest of nies
in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog.

Hoest of nies

Gebruik papieren zakdoekjes
en gooi ze weg in een afsluitbare vuilbak.

Gebruik papieren zakdoekjes

Blijf je thuis als je zelf ziek bent.

Blijf thuis

Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan
met je handen.

Raak je gezicht zo weinig mogelijk aan

Vermijd handen geven.

Vermijd handen

Vermijd nauw contact
met personen die ziek zijn.

Vermijd nauw contact

Zorg ook voor je psychische gezondheid

We geven je een aantal tips om deze moeilijke tijd wat makkelijker door te komen.

Zorg voor veiligheid

Zorg voor veiligheid

Zorg voor rust en routine

Zorg voor rust en routine

Zorg voor elkaar

Zorg voor elkaar

Betrouwbare info

Betrouwbare info

Communicatie voor anderstaligen

Via onderstaande link kan je affiches met richtlijnen in andere talen bekijken en downloaden