Eerste ICG bijschildklier kijkoperatie in België bij GZA Ziekenhuizen

Op maandag 26 april 2021 werd er door Prof. Dr. Joost van Dinther, verbonden aan het European Institute for ORL-HNS campus Sint-Augustinus, een bijschildklieroperatie uitgevoerd met behulp van een nieuwe techniek. Voor zover bekend een primeur in België met dit specifieke materiaal. Deze techniek is veelbelovend en voorziet een snellere en veiligere behandeling van onze patiënten.

The Near Infra Red with ICG Endoscopic Assisted Parathyroïdectomy
Deze techniek maakt gebruik van infrarood licht met indocyaan groen (ICG) kleurstof. De bijschildklieren (parathyroïden) kleuren onder infrarood (near infra red) licht vanzelf groen op, dit is bekend als de zogenaamde autofluorescentie. Na injectie van de ICG kleurstof kleuren ook andere structuren zoals o.a. een bijschildklieradenoom (dit is een goedaardig gezwel van de bijschildklier) fel groen op, dit is de ICG fluorescentie. Deze techniek, die deels via een kijkoperatie (endoscopisch) wordt uitgevoerd, vergemakkelijkt de zoektocht naar de bijschildklieren enorm. Deze zijn soms maar enkele millimeters groot en niet altijd eenvoudig herkenbaar. Deze nieuwe toepassing laat het dus toe om in het geval van een operatieve behandeling van primaire en secundaire hyperparathyroidie, de bijschildklieren en/of adenomen beter te onderscheiden van de omliggende weefsels. De zogenaamde "Near Infra Red with ICG Endoscopic Assisted Parathyroïdectomy" komt de operatietijd en veiligheid ten goede.

Prof. Dr. Joost van Dinther is verbonden aan het European Institute for ORL-HNS campus Sint-Augustinus van GZA Ziekenhuizen en als NKO-arts en hoofd- en halschirurg o.a. gespecialiseerd in halsoperaties zoals schilklier- en bijschildklieringrepen.