GZA Ziekenhuizen dingt mee naar Europese award voor gezonde werkplek en krijgt eervolle vermelding

Het Europese Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk heeft als doel de werkplekken veiliger, gezonder en productiever te maken. Met twee jaar durende campagnes wil het bewustwording creëren. Het agentschap reikt daarbij ook awards uit voor “good practices”. De campagne 2020-2022 spitst zich toe op de preventie van werkgerelateerde skelet- en spieraandoeningen. Een belastende lichaamshouding, repetitieve bewegingen, vermoeiende of pijnlijke houdingen, het tillen en verplaatsen van zware lasten zijn veel voorkomende risico’s die spier- en skeletaandoeningen kunnen veroorzaken.

Ruim 15 jaar doet GZA Ziekenhuizen, in samenwerking met Idewe, inspanningen rond ergonomie. In 2013 is er een ergonomiebeleid met doelstellingen en strategieën uitgewerkt. We willen er nu toe komen dat elke medewerker de verantwoordelijkheid heeft om te streven naar ergonomisch werken, niet alleen voor zichzelf maar ook voor anderen. Daarom schreven we met de preventiedienst GZA Ziekenhuizen in voor de wedstrijd “Gezond werk: verlicht de last!” met als titel: “Van ergonomiebeleid naar ergonomiecultuur”.

We waren blij verrast dat we na de nationale voorselectie van elk Europees land als Belgische inzending beloond werden met een eervolle vermelding door het Europees Agentschap. De jury is van mening dat ons ergonomiebeleid getuigt van “een holistische aanpak met aandacht voor het ontwerp van de werkpost, risicoanalyse van de werkposten, opleiding, re-integratie en een participatieve, multidisciplinaire aanpak met concrete praktische oplossingen of aanpassingen”. We zijn erg trots op die commentaar en willen alle medewerkers dan ook bedanken voor hun inzet, en in het bijzonder de referentiepersonen ergonomie.

Ons ergonomiebeleid zal in november tijdens een uitreikingsceremonie in Bilbao onder de aandacht gebracht en gehuldigd worden.

 

Tekst: Veerle Peeters

Wastafels