GZA Ziekenhuizen helpt je stoppen met roken

Misschien wil je graag gezonder leven, het goede voorbeeld geven aan je kleinkinderen, sparen voor die droomreis, misschien heb je een kinderwens of wil je gewoon af van die sigaret. Om welke reden ook: stoppen met roken is niet makkelijk. Daarom biedt GZA Ziekenhuizen al verschillende jaren rookstopcursussen aan waarbij je de mogelijkheid krijgt om in groep én onder begeleiding van onze tabakologe dr. Bea Vermeyen te stoppen met roken. Twee GZA-collega’s die – nog steeds met succes – aan de cursus deelnamen, delen hun verhaal.

Manuella Geysen, medewerkster schoonmaak op campus Sint-Augustinus:

“Vorig jaar op 20 september startte ik met de rookstopcursus onder begeleiding van dr. Bea Vermeyen. Die bestond uit acht sessies: gedurende acht weken kwamen we elke dinsdagavond samen. Mijn beslissing om te stoppen met roken had meerdere redenen: ten eerste voor mezelf en mijn gezondheid, maar zeker ook voor mijn kleinkinderen.

Ik besliste voor mezelf om op 16 oktober te stoppen, zowat in de helft van de cursus. Ik ben niet geminderd met roken, maar heb mij gefocust op die stopdatum en ben dan in één keer gestopt. In het begin was het niet makkelijk, zeker niet de eerste maand. Dat ging van slecht slapen, te veel snoepen, tot meermaals per dag zin hebben in een sigaret. Maar door elke week naar de cursus te gaan had ik een houvast en de motivatie om niet terug te beginnen.

Sinds ik ben gestopt heb ik geen enkele sigaret meer gerookt, al heeft het wel zo’n vier maanden geduurd tot de dagelijkse zin om een sigaret te roken zo goed als weg was. Nu is het een uitzondering dat ik eraan denk en vind ik het helemaal niet moeilijk om rookvrij te blijven.

Graag wil ik via deze weg dr. Bea Vermeyen bedanken. Zij heeft mij echt kunnen motiveren om te stoppen met roken.”

Foto Manuella 1.jpg

“Mijn beslissing om te stoppen met roken had meerdere redenen: ten eerste voor mezelf en mijn gezondheid, maar zeker ook voor mijn kleinkinderen.”

Manuella Geysen

Luc Van De Heijning, stafmedewerker vorming:

“Ik heb de rookstopcursus gevolgd in oktober 2019. Ik besliste om deel te nemen omdat de tijd rijp was en ik de sleur van het roken moe begon te worden. En dan spreek ik nog niet over de kostprijs. Ik kreeg verder wat lichamelijke klachten en er is een historiek van chronische longaandoeningen in de familie. 

Tijdens de cursus ben ik volledig gestopt met roken. De omstandigheden, motivatie en begeleiding waren ideaal om te stoppen van de ene dag op de andere.

Stoppen met roken is niet moeilijk, maar het volhouden is iets anders. Alles moet op dat moment meezitten. Je omgeving wordt er ook bij betrokken. De steun van mijn familie heeft het proces van stoppen positief geholpen.

De cursus heeft voor mij zeker een meerwaarde betekend bij het stoppen. Het proces van stoppen met roken werd week per week voorbereid onder supervisie van onze coach, dr. Bea Vermeyen. We bespraken uitvoerig de hulpmiddelen, we overliepen de pro’s en contra’s en dan was het zover. Ik was er klaar voor en het is “gelukt”.

Intussen ben ik iets meer dan drieënhalf jaar gestopt met roken. Sinds oktober 2019 heb ik niet meer gerookt.

Of ik het moeilijk vind om rookvrij te blijven? Momenteel ben ik er door. Ik denk niet meer aan roken en kan de aanwezigheid van een roker in mijn nabijheid tolereren. Ik ben echt wel fier op mezelf. Ik wil zeker dr. Bea Vermeyen bedanken voor het initiatief. Haar motivatie en steun waren toen van onschatbare waarde.”

Luc

De cursus heeft voor mij zeker een meerwaarde betekend bij het stoppen. Het proces van stoppen met roken werd week per week voorbereid onder supervisie van onze coach, dr. Bea Vermeyen. We bespraken uitvoerig de hulpmiddelen, we overliepen de pro’s en contra’s en dan was het zover. Ik was er klaar voor en het is “gelukt”.

Luc Van De Heijning

Wil je ook stoppen met roken?

In het najaar start er een nieuwe rookstopcursus, telkens op dinsdag van 11 uur tot 12.30 uur in aula Sint-Camillus op campus Sint-Augustinus:

  • 26 september
  • 3 oktober
  • 10 oktober
  • 17 oktober
  • 24 oktober
  • 7 november
  • 14 november
  • 21 november

Schrijf je in via www.gzaziekenhuizen.be/rookstopcursus.