GZA Ziekenhuizen start samenwerking met ouderadviesraad op dienst neonatologie

Op campus Sint-Augustinus is op de dienst neonatologie ‘Sterkouders’ opgericht, een ouderadviesraad bestaande uit ouders die ooit zelf met hun kindje(s) op de dienst neonatologie hebben verbleven, en nu graag andere ouders ‘gesterkt’ doen voelen tijdens hun moeilijke periode.  Daarnaast hebben de ervaringsdeskundigen een belangrijke adviserende stem bij nieuwe projecten op de dienst. Dit is het eerste Vlaamse ziekenhuis dat met zo’n initiatief aan de slag gaat. 

Ouders die met hun kindje(s) op de dienst neonatologie terechtkomen, gaan vaak door de moeilijkste en onzekerste periode van hun leven. Ze zitten met veel vragen en zorgen, maar met weinig mentale ruimte om alles uit te zoeken. Daarom zijn er bij GZA Ziekenhuizen op campus Sint-Augustinus nu de ‘Sterkouders’. Dat is een ouderraad die bestaat uit ouders van wie de kindjes ook ooit op de dienst neonatologie werden opgenomen. Zij willen de brug vormen tussen ziekenhuis en ouders, tussen medisch personeel en mama’s en papa’s. 

Dr. Katleen Plaskie, medisch diensthoofd neonatologie, legt uit hoe het idee van de ouderraad is ontstaan: “In 2019 is het idee ontstaan om ouders die zelf recent met hun kindjes op neonatologie hebben verbleven, te betrekken als adviserend orgaan en de kans te geven om andere ouders op neonatologie te ondersteunen. In 2020 heb ik hen voor het eerst samengeroepen, om mee na te denken over de bouw van onze nieuwe afdeling voor neonatale intensieve zorgen. Intussen is er een officiële vzw opgericht. Het was de schakel die nog ontbrak.” 

Baby ligt aan de borst
Het dochtertje van Kirsten Livens, lid van de ouderadviesraad.

Er als ouders gewoon zijn voor elkaar 

Het doel van de ouderraad is om neonatale zorg en omkadering nóg meer af te stemmen op de behoeften en noden van de families; zowel de raad als de dienst neonatologie geloven immers rotsvast in de filosofie dat de patiënt en zijn familie centraal moeten staan. 

De Sterkouders doen dat op verschillende manieren. Zoals hun naam ook zegt, proberen ze mama’s en papa’s gesterkt te doen voelen tijdens hun moeilijke periode, waardoor die meer veerkracht en mentale ruimte krijgen om hun kindjes te ondersteunen. De Sterkouders zijn beschikbaar bij praktische vragen en problemen, en zijn er gewoon als ouders voor elkaar, op een laagdrempelige manier. Verder proberen ze om de communicatie tussen ouders en zorgverleners te optimaliseren, en zijn ze als ervaringsdeskundigen een belangrijke stem bij nieuwe projecten op de dienst, zoals onlangs bij de vormgeving van een nieuwe vleugel voor neonatale intensieve zorgen. 

De ouderraad heeft dus een adviserende en ondersteunende functie, maar bekijkt ook wat er structureel kan verbeteren met oog op het welzijn en gelijke behandeling van patiënten en ouders. Dat gebeurt in samenwerking met het medisch team en met veel respect voor het verplegend personeel, artsen en specialisten.  

 

We willen iets teruggeven 

Tom Thijs is voorzitter van de ouderadviesraad: “Als ouder van een prematuur geboren tweeling mocht ik van erg dichtbij de werking van de dienst neonatologie meemaken. Het samengaan van medische kennis met een diep menselijk engagement van iedereen daar maakte een diepe indruk. Ik ben dan ook verheugd om samen met andere geëngageerde ouders iets te kunnen teruggeven vanuit onze verschillende ervaringen.“ 

Kirsten Livens, tevens voorzitster van de VVOC (Vlaamse Vereniging voor Ouders van Couveusekinderen), maakt ook deel uit van Sterkouders: “Als je kindje onverwacht op 29 weken ter wereld komt, zou je denken dat dat een negatieve ervaring is. Ergens was dat natuurlijk zo. De angst neemt het op zulke momenten wel een stukje over. Zeker als je voor de eerste keer ouder bent geworden. Maar wij hebben een hele mooie, warme tijd gehad op de neonatologie. Ondanks de drukte was er steeds een luisterend oor. Ik vond het zelfs een beetje eng om na drie maanden onze dochter mee naar huis te nemen. De ondersteuning en de geruststelling van zo'n topteam te hebben dat mee zorgt voor je kleintje, was voor mij heel belangrijk. Daarom dat ik mee in Sterkouders ben gestapt. Je wil toch iets terugdoen voor al die goede zorgen.” 

Op de website van GZA Ziekenhuizen vind je meer informatie over dit initiatief. Wil je als mama of papa in contact komen met de Sterkouders? Aarzel dan niet om iemand aan te spreken op de dienst neonatologie. Een vijftiental koppels staan met een warm hart voor je klaar.