GZA Ziekenhuizen en ZNA openen Digipunten om mensen online wegwijs te maken

1 op de 2 Vlamingen kan niet overweg met smartphone en computer

Om patiënten en hun familie te helpen met hun vragen over de computer, smartphone en online toepassingen, openen de Antwerpse ziekenhuizen GZA Ziekenhuizen en ZNA in samenwerking met Digibank Antwerpen twee Digipunten. Beide ziekenhuizen engageren zich ook om blijvend aandacht te hebben voor digitale uitsluiting.

Op de Digipunten tonen Digihelpers mensen bijvoorbeeld hoe Itsme werkt en hoe ze online een afspraak kunnen maken. Uit onderzoek blijkt dat een op de twee Vlamingen niet goed kan werken met digitale toepassingen. De Digipunten zijn open op donderdagvoormiddag in ZNA Middelheim en donderdagnamiddag in GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius. De Vlaamse Overheid, de stad Antwerpen en de webpunten maken de Digipunten mee mogelijk.

”Veel vragen over Itsme”

Volgens de recentste Barometer digitale inclusie van de Koning Boudewijnstichting is bijna één op de twee Vlamingen digitaal kwetsbaar. Daarnaast lopen mensen in een kwetsbare positie meer risico op digitale uitsluiting. Om deze mensen enkele belangrijke digitale basisvaardigheden bij te brengen, openen GZA Ziekenhuizen en ZNA in samenwerking met Digibank Antwerpen twee Digipunten.

Fons Duchateau, integratiemanager en netwerkcoördinator Netwerk ZAS (Ziekenhuis aan de Stroom, de fusie van ZNA en GZA Ziekenhuizen op 1 januari 2024):

“We merken dat heel wat mensen moeite hebben om digitaal mee te zijn. Zo krijgen we regelmatig vragen over Itsme (*). Die toepassing heb je nodig om in te loggen op het elektronisch patiëntendossier (via Mijn ZAS) dat we vorig najaar hebben ingevoerd. Om onze online toepassingen toegankelijk te maken voor iedereen, openen we twee Digipunten. Daar tonen we mensen hoe ze met ons kunnen communiceren met de computer, tablet of smartphone.”

(*) Itsme is een app op de smartphone waarmee je je identiteit kan aantonen en transacties kan bevestigen.

Blijvende aandacht voor digitale uitsluiting

De ziekenhuizen ondertekenen ook een engagementsverklaring met Welzijnszorg. Daarin onderschrijven ze blijvend aandacht te zullen hebben voor toegankelijkheid op verschillende vlakken.

Koen Trappeniers, directeur Welzijnszorg:

“De engagementsverklaring past in de campagne ‘iedereen digitaal?!’ waarin Welzijnszorg de impact van digitalisering op mensen in armoede onder de aandacht brengt. GZA Ziekenhuizen en ZNA zijn de eerste ziekenhuizen die zich geëngageerd hebben om ook hun eigen digitale drempels in de kaart te brengen en aandacht te hebben voor digitale uitsluiting. Zo blijft gezondheidszorg toegankelijk, ook voor mensen die niet digitaal actief zijn.”

Digihelpers leren doe-het-zelven

Op de Digipunten helpen Rachid en Eva van Digibank Antwerpen mensen op weg met basisvragen over werken met de computer, tablet, smartphone, internet en e-diensten. Ze geven praktische uitleg en tips over bijvoorbeeld hoe je een app installeert, Itsme gebruikt, online een afspraak maakt, een online formulier invult of een mail verstuurt.

De Digihelpers leren mensen wat ze moeten doen. Het is niet de bedoeling dat de Digihelpers werk overnemen: ze ondersteunen, zodat de mensen het voortaan zelf kunnen doen.

Digipunten open op donderdag

Het Digipunt in ZNA Middelheim is open op donderdagvoormiddag van 9 tot 12 uur in de inkomhal. In GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius is dat donderdagnamiddag in de inkomhal van 13.30 tot 16.30 uur.

De hulp en begeleiding in een Digipunt zijn gratis. Iedereen is welkom: niet alleen patiënten en hun naasten, maar ook familie en vrienden.

8 % Antwerpenaars heeft moeite om telecomrekening te betalen

Een beperkt inkomen en hogere leeftijd leiden vaak tot een digitale kloof. Ruim een op de zes Antwerpenaren (18 %) komt moeilijk tot heel moeilijk rond. Over de hele Antwerpse bevolking krijgt iets meer dan een kwart (26 %) een verhoogde tegemoetkoming. Acht procent kan moeilijk zijn telecommunicatierekening betalen.

Volgen de gemeente-stadsmonitor is de stad Antwerpen minder vergrijsd dan het Vlaamse gewest. In verhouding krijgen in Antwerpen wel meer 65-plussers van de overheid een inkomensgarantie voor ouderen (8,8 %). Dat is een erg kwetsbare groep qua digitale vaardigheden.

Digipunt