Nieuwe techniek voor knieprothese op maat

Wetenschappelijke publicaties tonen aan dat tot 20 % van de patiënten die een totale knieprothese (TKP) krijgen niet tevreden zijn over het resultaat van hun operatie. Ondanks vooruitgang in technieken, materialen en inzichten blijft dit percentage onveranderd.

Een van de redenen is dat de specifieke anatomie van iedere individuele patiënt niet gerespecteerd wordt. Bij de meest courante operatietechniek wordt het geopereerde been recht gezet. Daardoor verandert de oriëntatie van de gewrichtslijn en wordt er op een onnatuurlijke manier op de ligamenten aan de binnen- en buitenzijde van de knie gewrongen. Dat geeft een onnatuurlijk gevoel aan de knie, waardoor we niet van een “nieuwe knie” kunnen spreken, maar van een “kunstknie”. Verder heeft iedere patiënt een unieke knie, zowel qua vorm als qua assen. Bij een standaard TKP wordt een best-passende prothese geïmplanteerd, maar geen unieke prothese voor de patiënt.

Sinds begin dit jaar gebruikt dr. B. Stuyts (orthopedisch kniechirurg bij GZA Ziekenhuizen, Wilrijk en AZ Voorkempen, Malle) een innovatieve techniek waarbij wel rekening gehouden wordt met de specifieke afwijking en unieke anatomie van iedere patiënt.

Bij deze procedure wordt na het stellen van de diagnose een aanvullende scan gemaakt. We werken samen met een orthopedische firma in Zwitserland, waar deze beelden naartoe worden gestuurd voor een 3D-analyse (foto 1). Aan de hand van deze analyse wordt een 3D-plan (foto 2)  voorgesteld voor de ingreep, dat vervolgens teruggestuurd wordt ter goedkeuring door de chirurg. Hierna worden de geïndividualiseerde prothese (foto 3) en instrumenten vervaardigd en verscheept naar het ziekenhuis ter implantatie.

Doordat er rekening gehouden wordt met de oorspronkelijke assen en vorm van de knie, zal dit type prothese natuurlijker aanvoelen. De prothese wordt aangepast aan de knie en niet andersom, waardoor de kans op “vergeten knie” en verbeterde outcome na de operatie veel groter zal zijn.

Tekst: Dr. B. Stuyts, orthopedisch kniechirurg bij GZA Ziekenhuizen, Wilrijk en AZ Voorkempen, Malle

Foto 1

Knieprothese op maat

Foto 2

Knieprothese op maat

Foto 3

Knieprothese op maat