Podcast “Mijn DNA achterna” zoomt in op doofheid

De podcast “Mijn DNA achterna” zoomt in vijf afleveringen in op doofheid: hoe is het om doof te zijn en hoe is het om te leven met een cochleair implantaat?

De podcast vertelt het persoonlijke verhaal van Niels en zijn vrouw. Zij hebben een kinderwens, alleen is die keuze voor hen niet zo evident. De vrouw van Niels is drager van een gemuteerd gen dat doofheid veroorzaakt. Dat wil zeggen dat de kans bestaat dat hun kinderen doof geboren worden. Om dat te weten te komen, moet Niels zijn DNA laten onderzoeken. In deze vijfdelige podcast volg je Niels terwijl hij wacht op de resultaten van zijn DNA-test. Het is een onzekere periode waarin hij zich verdiept in de wereld van de doven en de dovengemeenschap: hoe is het om doof te zijn en je leven in stilte door te brengen? En wat als uit de DNA-test blijkt dat zijn kinderen mogelijk doof geboren worden? Zet hij zijn kinderwens dan opzij of zoekt hij andere oplossingen?

Aan het woord komen onder meer twee dove personen en twee ouders van dove kinderen met een cochleair implantaat (CI). Ook GZA-arts prof. Offeciers (NKO European Institute for ORL) komt aan bod en vertelt over de werking van het CI.

Je kan de podcast beluisteren via Spotify, Apple Music of via deze link.