Rode Kruis roept op om bloed te doneren

Ziekenhuizen draaien sinds een tijdje weer op volle toeren en hebben – door de inhaalbeweging die ze moeten doen – meer nood aan bloedproducten dan vóór de coronacrisis. Het aantal donoren dat zijn weg vindt naar de donorcentra is echter onvoldoende, en daarom roept het Rode Kruis iedereen dringend op om bloed te komen geven. 

Voor de coronacrisis mocht het Rode Kruis dagelijks meer dan 400 donoren voor een bloedgift ontvangen, maar tegenwoordig zijn dat er gemiddeld slechts 200. Nog een gevolg van de coronacrisis is dat veel mensen van thuis werken waardoor bloedinzamelingen in bedrijven dus tijdelijk niet georganiseerd worden. Nochtans zorgen deze inzamelingen voor 12 % van alle bloeddonaties per maand. Niet kunnen rekenen op deze donaties is een extra factor die ervoor zorgt dat de bloedvoorraad verder doorzakt en er geen voorraad opgebouwd kan worden. Alle bloedproducten die het Rode Kruis op dit moment afneemt bij donoren, leveren ze quasi onmiddellijk uit aan ziekenhuizen. Ook mobiele inzamelingen in scholen en woonzorgcentra gaan op dit moment niet door.

Wil jij bloed doneren? Maak dan op voorhand een afspraak via https://donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00. Sinds de aanwezigheid van het coronavirus in ons land en de voorzorgsmaatregelen die het virus met zich meebrengt, is dat een extra maatregel die van kracht is. Op die manier kan het Rode Kruis het aantal aanwezigen op een mobiele bloedinzameling en in de donorcentra optimaal spreiden en kan de organisatie er te allen tijde voor zorgen dat de social distancing tussen donoren en medewerkers gerespecteerd kan worden. Donoren zijn ook verplicht om een mondmasker te dragen en worden gevraagd een eigen masker en eigen balpen mee te brengen.

Alvast bedankt voor jouw donatie!