Vaccinatie bemanning de “Global Mercy”

Eind juli startte een campagne om alle zeevarenden die aankomen in een Belgische haven, te vaccineren tegen corona. In de Antwerpse haven zorgt GZA Ziekenhuizen samen met maritieme artsen en verpleegkundigen van MediPort voor de vaccinaties van internationale zeelui. Op 15 september mochten we zorgen voor de vaccinatie van de bemanning van een Mercy Ship: de ”Global Mercy”.

We starten met enkele cijfers. De Global Mercy is het vijftigste schip dat aan boord door een team van GZA gevaccineerd werd sinds de start van de campagne op 26 juli 2021. Er zijn sinds de start van de campagne al 5 500 zeelieden gevaccineerd, waarbij de vaccinaties plaatsvonden op twaalf terminals. Ongeveer de helft van de zeelieden is aan wal gevaccineerd op MediPort, en de andere helft aan boord van het schip. 52 artsen en verpleegkundigen van GZA hebben zich intussen aangemeld om mee te helpen, en meer dan 30 onder hen kwamen al in actie. 

Onze vaccinatiekampioen is Sabrina De Vos: met de vaccinatie van de Global Mercy ging ze al voor de zestiende keer aan boord. Samen met dr. Niek Slingerland schreef ze dit verslag:

“Vaccineren op het toekomstige nieuwe ziekenhuisschip, de Global Mercy? Dat moesten ze ons geen twee keer vragen! Als je er toekomt, zie je een immens schip, waarbij je je zelf plots zeer klein voelt. We werden ontvangen door Kathy, uit Zuid-Afrika, en door Silke uit Duitsland.

Eerst hebben we negentien personen gevaccineerd die nog geen vaccin hadden gekregen, of het Sinovac-vaccin hadden gekregen. We zagen vooral blije gezichten, want eindelijk kregen ze hun langverwachte vaccin. Sommigen waren al een tijd aan boord en hadden nog nergens de kans gekregen om zich te laten vaccineren.

Nadien hebben we een rondleiding gekregen op het schip. In totaal heeft het elf decks. Op twee decks is alles ondergebracht wat met patiëntenzorg te maken heeft: operatiekamers, bedden om patiënten te laten aansterken voor ze een operatie kunnen ondergaan, medium care, intensieve zorg, isolatiekamers, een laboratorium, een oogkliniek, consultatieruimtes, een apotheek, simulatiekamers om lokale mensen op te leiden, een tandarts, ... Twee andere decks zijn voor het personeel, met een fitnessruimte, een ontspanningsruimte met eigen Starbucks, een kapper, ... Verder zijn er nog twee decks om de families onder te brengen. Sommigen blijven namelijk een lange tijd aan boord voor een operatie, revalidatie en controles.

De artsen aan boord voeren voornamelijk cataractoperaties en andere operaties die de levensomstandigheden verbeteren, uit. Omdat het schip geen jaren aangemeerd blijft, vinden er bijvoorbeeld geen oncologische operaties plaats. Meestal blijft het schip ergens tien maanden en gaat het dan naar een volgend ontwikkelingsland.

In de haven van Antwerpen wordt het nieuwe schip de komende maanden verder ingericht met bedden, monitors en andere toestellen. Van daaruit vertrekt het naar Senegal, waar patiënten van een ander schip worden getransfereerd naar dit schip. Het oudere schip krijgt dan een opknapbeurt.

Het was een toffe ervaring om zo’n schip te mogen bezichtigen na vaccineren. Gewoon wauw!!”

 

 

De Global Mercy